• Οι αρχικές συζητήσεις υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει αρκετή στήριξη για μια ακόμα κίνηση 75 μονάδων βάσης προς το παρόν.
Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη από τον πληθωρισμό τότε θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρξει συναίνεση για ένα λιγότερο επιθετικό βήμα.
Μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν είναι οι αυξανόμενοι κίνδυνοι ύφεσης, η πιθανότητα να εξασθενήσουν οι πιέσεις στις τιμές καταναλωτή και η προοπτική ότι μια κίνηση κατά μισή μονάδα στο 2% θα φτάσει κοντά σε ένα «ουδέτερο» επίπεδο που δεν τονώνει πλέον την οικονομία.

  • Αύξηση των κινδύνων διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Έκθεση της για την Χρηματοοικονομική Σταθερότητα, με τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις, όπως την αποδυνάμωση των οικονομικών προοπτικών, τον υπερπληθωρισμό και τις πιο σφικτές χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Οι κίνδυνοι στη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης έχουν αυξηθεί εν μέσω του ράλι των τιμών ενέργειας, του αυξημένου πληθωρισμού και της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, αναφέρει η ΕΚΤ στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Την ίδια στιγμή, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι πιο σφικτές καθώς οι κεντρικές τράπεζες αναλαμβάνουν δράση για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό.

  • “Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ήδη νιώθουν τον αντίκτυπο από την άνοδο του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας”,

αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos.

  • “Η αξιολόγηση μας είναι ότι οι κίνδυνοι στη χρηματοοικονομική σταθερότητα έχουν αυξηθεί, ενώ η τεχνική ύφεση στη ζώνη του ευρώ είναι πιο πιθανή”.

Αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν κάνει πιο ευάλωτα τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις που έχουν υψηλότερα επίπεδα χρέους.

Ενισχύουν επίσης τις πιέσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές και δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των επενδυτικών ταμείων.

Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να υλοποιηθούν ταυτόχρονα όλες αυτές οι απειλές, πιθανώς ενισχύοντας η μία την άλλη, προειδοποιεί η ΕΚΤ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here