του Βάιου Κρόκου, insuranceworld.gr
Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται η ασφαλιστική αγορά αναφορικά με τα συμβόλαια Υγείας και τις διαφαινόμενες αυξήσεις στα συμβόλαια Υγείας που καλούνται να προχωρήσουν. Από την μια πλευρά, η άνοδος 10,9% στις νοσοκομειακές αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές το 2019 σε μακροχρόνια συμβόλαια, όπως καταγράφεται στον σχετικό δείκτη του ΙΟΒΕ αποτελεί προπομπό ανόδου στα ασφάλιστρα για το νέο έτος. Την ίδια, ώρα οι ισχυρές πιέσεις από την πανδημία στο σύνολο της οικονομίας και στο εισόδημα των πολιτών αποτελούν “αγκάθι” για τέτοιες κινήσεις. Αυτό σημειώνουν στελέχη της αγοράς στο IW, μιλώντας, ωστόσο για εκτιμήσεις που αφορούν το α’ εξάμηνο τους έτους.
Από τον Σεπτέμβριο και έπειτα αναμένεται να υπάρξουν οι προσαρμογές αυτές, σύμφωνα με τους ίδιους, πάντα υπό το πρίσμα της πολιτικής που έχει κάθε εταιρεία και κυρίως από το loss ratio που θα έχει διαμορφωθεί εκείνη την στιγμή, με φόντο το κλείσιμο του έτους. Εταιρείες με ικανοποιητικό για αυτούς loss ratio, θα μπορέσουν να αρκεστούν σε μια αύξηση χαμηλότερη του δείκτη του ΙΟΒΕ, τονίζουν.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν, σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες δίνουν σαφή έμφαση στην προώθηση προγραμμάτων Υγείας με ετήσια ανανέωση. Ανήσυχοι εμφανίζονται από την άλλη πλευρά ασφαλιστές – διαμεσολαβητές στο άκουσμα τον εν λόγω αυξήσεων, καθώς σημειώνουν πως αυτή την εποχή δίνεται μάχη για την συγκράτηση της παραγωγής και την προσπάθεια νέας παραγωγής, εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών.
Πάροχοι Υγείας – ασφαλιστικές
Η σύναψη συμβάσεων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες σε μεγαλύτερο βαθμό είναι μια από τις ευκαιρίες που πρέπει να δουν οι ιδιωτικοί πάροχοι Υγείας. Σύμφωνα με την ICAP, για τις επιχειρήσεις παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα περαιτέρω ευκαιρίες αποτελούν η επέκταση των υφιστάμενων εταιρειών σε αγορές του εξωτερικού, η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, καθώς και η εξειδίκευση σε τομείς όπου υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης.
Υπενθυμίζεται πως για το 2020, η πανδημία δημιούργησε πιέσεις στη συνολική αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας (βάσει αξίας) προκαλώντας μείωση της τάξης του 8% το 2020 σε σχέση με το 2019.