Η Check Point Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), κορυφαίος πάροχος πλατφόρμας ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που υποστηρίζεται από AI και παρέχεται από το cloud, παρουσίασε σήμερα την Έκθεση Ασφάλειας Cloud 2024. Η έκθεση αποκαλύπτει μια κρίσιμη άνοδο των περιστατικών ασφάλειας στο cloud, σημειώνοντας σημαντική αύξηση από 24% το 2023 σε 61% το 2024 (αύξηση 154%), υπογραμμίζοντας την κλιμακούμενη πολυπλοκότητα και συχνότητα των απειλών στο cloud.

Η τελευταία έρευνα της Check Point αποκαλύπτει μια ανησυχητική τάση: ενώ οι περισσότεροι οργανισμοί συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στον εντοπισμό και την παρακολούθηση απειλών, εστιάζοντας σε γνωστά τρωτά σημεία και μοτίβα κακόβουλης συμπεριφοράς, μόνο το 21% δίνει έμφαση στην πρόληψη. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τις ταχείες τεχνολογικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας των DevOps και της ανάπτυξης νέων κωδικών και εφαρμογών στο cloud. 

Η έρευνα υπογραμμίζει μια τρομακτική πραγματικότητα – αν και οι επιθέσεις στο cloud αυξάνονται, μόνο το 4% των οργανισμών αποκάλυψαν ότι είναι σε θέση να μετριάσουν τους κινδύνους εύκολα και γρήγορα. Ένα συντριπτικό 96% έχει εκφράσει ανησυχία για την ικανότητά τους να χειρίζονται τέτοιους κινδύνους. Επιπλέον, το 91% των ερωτηθέντων ανησυχεί για την αύξηση των πιο εξελιγμένων απειλών στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων των άγνωστων κινδύνων και των zero-day επιθέσεων, οι οποίες δεν μπορούν να εντοπιστούν χρησιμοποιώντας συμβατικά εργαλεία ασφαλείας.

«Τα δεδομένα λένε πολλά για την επείγουσα ανάγκη των οργανισμών να μετατοπίσουν την εστίασή τους στην εφαρμογή μέτρων πρόληψης απειλών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Itai Greenberg, Chief Strategy Officer της Check Point Software Technologies.  «Υιοθετώντας μια ενοποιημένη αρχιτεκτονική ασφάλειας και ενισχύοντας τις συνεργατικές λειτουργίες ασφάλειας, οι επιχειρήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν προληπτικά τις αναδυόμενες απειλές, διασφαλίζοντας ένα πιο ασφαλές και ανθεκτικό περιβάλλον cloud».

Άλλες πληροφορίες από την Έκθεση Cloud Security 2024:

  • Κλιμάκωση των εριστατικών στο Cloud: Υπήρξε αύξηση 154% στα περιστατικά ασφάλειας στο cloud σε σύγκριση με πέρυσι, με το 61% των οργανισμών να αναφέρουν σημαντικές διαταραχές.
  • Βαθιές Ανησυχίες Σχετικά με τη Διαχείριση Κινδύνων: Ένα συντριπτικό 96% των ερωτηθέντων ανέφεραν ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά τους να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους κινδύνους στο cloud, αντανακλώντας μια σημαντική κλιμάκωση από τα προηγούμενα χρόνια.
  • Ταχεία Υιοθέτηση Τεχνολογιών AI: Με το 91% των οργανισμών να δίνουν πλέον προτεραιότητα στην AI για να βελτιώσουν την ασφαλεία τους, η εστίαση έχει μετατοπιστεί προς την αξιοποίηση της AI για προληπτική πρόληψη απειλών.
  • CNAPP για Ενισχυμένη Πρόληψη: Παρά το αυξανόμενο τοπίο απειλών, μόνο το 25% των οργανισμών έχουν εφαρμόσει πλήρως Cloud Native Application Protection Platforms (CNAPP). Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ολοκληρωμένες λύσεις που υπερβαίνουν τα παραδοσιακά εργαλεία.
  • Πολυπλοκότητα στην Ενσωμάτωση Ασφάλειας στο Cloud: Παρά τις δυνατότητες για βελτιωμένες λύσεις, το 54% των ερωτηθέντων αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά τη διατήρηση συνεπών κανονιστικών προτύπων σε περιβάλλοντα πολλαπλών cloud. Επιπλέον, το 49% δυσκολεύεται να ενσωματώσει υπηρεσίες cloud σε συστήματα παλαιού τύπου, καθώς συχνά περιπλέκεται από περιορισμένους πόρους πληροφορικής.

Η έκθεση συμβουλεύει τους οργανισμούς να υιοθετήσουν ένα πιο ολοκληρωμένο, συνεργατικό και καθοδηγούμενο από την τεχνητή νοημοσύνη πλαίσιο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Το Check Point CloudGuard προσφέρει ενεργή ασφάλεια και εξυπνότερη πρόληψη, ενισχύοντας αποτελεσματικά τη συνολική ασφάλεια ενός οργανισμού. Το CloudGuard αποτελεί μέρος της πλατφόρμας Check Point Infinity, η οποία επιτρέπει στους οργανισμούς να συγκεντρώνουν και να αυτοματοποιούν τις διαδικασίες ασφαλείας, τη συμμόρφωση και τα σύνολα κανόνων, ενισχύοντας έτσι την ορατότητα και τον έλεγχο των περιβαλλόντων cloud. Αποκτήστε πρόσβαση στην πλήρη αναφορά και ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με τις τάσεις ασφάλειας στο cloud στο ακόλουθο link: https://engage.checkpoint.com/2024-cloud-security-report.