Προθεσμία μέχρι τις 30 Απριλίου έχουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώσουν στην εφορία τον επαγγελματικό τραπεζικό τους λογαριασμό για συναλλαγές μέσω POS ή άλλο ηλεκτρονικό τραπεζικό τρόπο. Για όσους δεν δηλώσουν λογαριασμό θα επιβληθεί πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ όσοι το πράξουν εκπρόθεσμα θα επιβαρυνθούν με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

  • Προοδευτική αύξηση του μηνιαίου ποσού του ακατάσχετου τραπεζικού τους λογαριασμού, που σήμερα έχει ανώτατο όριο τα 1.250 ευρώ, θα έχουν αρκετοί οφειλέτες της εφορίας (αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί, αγρότες κλπ) εφόσον θα είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών τους, είτε εφάπαξ η με τμηματική εξόφληση μέσω ρύθμισης.

Σχετική νομοθετική ρύθμιση πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή η Κυβέρνηση μετά από συνεννόηση με τις τράπεζες.

  • Με τη ρύθμιση θα δίνεται η ευχέρεια στους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση (π.χ πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων η στην αναμενόμενη των 120 δόσεων) να αυξάνει προοδευτικά το ανώτατο όριο του ακατάσχετου τραπεζικού τους λογαριασμού με την προοπτική αυτό να φτάσει μέχρι και στις 4.000 ευρώ το μήνα υπό την προυπόθεση οτι οι οφειλέτες θα εξοφλήσουν το μεγαλύτερο μέρος του ληξιπρόθεσμου χρέους τους.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μειωθεί σημαντικά και ο αριθμός των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών εις χείρας τρίτων (τράπεζες, δημόσιο, προμηθευτές κλπ ) που τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί σε 1,6 εκ.οφειλέτες ,ενώ από την άλλη θα εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στα δημόσια ταμεία..

Καταληκτική προθεσμία δήλωσης του επαγγελματικού λογαριασμού έχει οριστεί με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών, η επόμενη Τρίτη και αφού προηγήθηκαν άλλες δύο, άκαρπες, προθεσμίες από τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι αρνούνταν να δηλώσουν στο taxis επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό φοβούμενοι τα χειρότερα για την επιχείρησή τους λόγω οφειλών τους στην εφορία.

Και τα χειρότερα είναι οι κατασχέσεις όλων των εισπράξεων της ημέρας που θα εισρέουν στον επαγγελματικό τραπεζικό τους λογαριασμό μέσω του τζίρου που θα κάνουν με πληρωμές μέσω POS η με συναλλαγές μέσω τραπεζών. Μάλιστα παρά τις πιέσεις που είχαν ασκήσει τα σωματεία των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων ώστε ο επαγγελματικός λογαριασμός να έχει κι ένα ακατάσχετο όριο ώστε να μην κινδυνεύει από έλλειψη ρευστότητας η επιχείρηση ,αυτό εν τέλει δεν έγινε αποδεκτό από τους δανειστές.

Μάλιστα σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, έμποροι και επιχειρηματίες διαθέτουν POS και αρνηθούν να δηλώσουν στην εφορία τον επαγγελματικό τους λογαριασμό τους αναμένει πρόστιμο 1.000 ευρώ,ενώ όσοι το πράξουν εκπρόθεσμα θα επιβαρυνθούν με διοικητικό πρόστιμο από την εφορία ύψους 100 ευρώ. Ο εντοπισμός των παραβατών-υπόχρεων θα είναι σχετικά εύκολος καθώς θα εντοπιστούν, μέσω διασταυρώσεων, από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

  • Πρόστιμο 1.000 ευρώ θα επιβάλλεται επίσης και σε όσους υπόχρεους δήλωσης επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού προχώρησαν σε απενεργοποίηση του επαγγελματικού τους λογαριασμού χωρίς να τον αντικαταστήσουν και να τον δηλώσουν στην εφορία με άλλον.

Οσον αφορά τους νέους επαγγελματίες που περιλαμβάνονται στους υπόχρεους κατοχής τερματικού μηχανήματος POS η δήλωση του επαγγελματικού τους λογαριασμού θα πρέπει να γίνει μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
Οι συγκεκριμένοι όπως και οι υπόλοιποι υπόχρεοι απόκτησης , τοποθέτησης και λειτουργίας μηχανήματος POS για ηλεκτρονικές πληρωμές εφόσον εντοπιστούν να μην έχουν τοποθετήσει POS το πρόστιμο στην περίπτωση αυτή είναι 1500 ευρώ.
Στους επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς που υποχρεωτικά θα πρέπει να δηλωθούν στην ΑΑΔΕ θα πρέπει να κατευθύνονται όλα τα έσοδα από την εμπορική,επαγγελματική η επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως πληρωμές μέσω POS, πληρωμές μέσω e-banking, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές ακόμη και συναλλαγές με μετρητά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ