Πλήρη ανάκαμψη της αεροπορικής συνδεσιμότητας στα προ πανδημίας επίπεδα πέτυχε ήδη η Ελλάδα, σύμφωνα με το ACI Europe. Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που πέτυχε αυτή την επίδοση, σύμφωνα με την ACI Europe.

Με βάση το στοιχείο αυτό, επιβεβαιώνεται εκ νέου ότι ο τουρισμός θα είναι πολύ ισχυρός φέτος με στόχο την προσέγγιση και αν είναι δυνατόν την υπέρβαση του ρεκόρ του 2019, με σημαντικά έσοδα για την τουριστική βιομηχανία, αλλά και την Aegean η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να έχει επίσης μία πολύ ισχυρή σεζόν.

Ειδικά για τις απευθείας αεροπορικές συνδέσεις στην ΕΕ, οι χώρες που ασίζονται στον τουρισμό και τους ξένους ταξιδιώτες, τείνουν να έχουν την καλύτερη απόδοση, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο συν 6% και μάλιστα να υπερβαίνει τα επίπεδα του 2019. Η Πορτογαλία ακολουθεί (-2%), και έπονται Ισπανία (-8%), Κροατία (-8%) και Ιρλανδία (-9%).

Οι χώρες της Ε.Ε. με τις χειρότερες επιδόσεις για απευθείας αεροπορική σύνδεση είναι η Σλοβενία (-57%), η Τσεχία (-41%), η Λετονία (-38%) και η Φινλανδία (-34%).

Μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών στην Ε.Ε., η Ισπανία (-8%), η οποία διαθέτει επίσης το υψηλότερο επίπεδο άμεσης συνδεσιμότητας μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών, ακολουθείται από την Ιταλία (-13%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-16%), τη Γαλλία (-20%) και τη Γερμανία (-27%).

Όσον αφορά τις αεροπορικές συνδέσεις στην Ευρώπη γενικώς, όπου και πάλι η Ελλάδα είναι πρώτη, στη δεύτερη θέση είναι η Τουρκία με -3%, μαζί τρεις μικρότερες αγορές εκτός της Ε.Ε., την Αλβανία (-5%), το Κοσσυφοπέδιο (-6%) και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη (-10%), σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων ACI Europe.

Αντίθετα, η Ουκρανία έχει χάσει όλη της την αεροπορική συνδεσιμότητα λόγω της εισβολής, ενώ η αεροπορική σύνδεση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας βρίσκεται στο -62% και -78% αντίστοιχα σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία, ως αποτέλεσμα των διεθνών κυρώσεων.

Μετά την Ελλάδα, τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν η Νορβηγία (-12%), η Πορτογαλία (-15%), η Ιρλανδία (-17%) και η Ρουμανία (-18%). Οι χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις είναι η Τσεχία (-52%), η Σλοβενία (-47%), η Σλοβακία (-47%), η Φινλανδία (-43%) και η Αυστρία (-40%).

Στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, καλύτερα από άλλους τα πηγαίνει η Ισπανία (-23%) και ακολουθείται από το Ηνωμένο Βασίλειο (-28%), την Ιταλία (-32%) και τη Γαλλία (-34%). Στην τελευταία θέση μεταξύ των «μεγάλων», κατατάσσεται η Γερμανία (-39%).

Σχετικά με την άμεση συνδεσιμότητα εκτός της Ε.Ε., τα καλύτερα αποτελέσματα προήλθαν από τις μικρότερες αγορές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνη (+46%), της Αλβανία (+35%), της Βόρειας Μακεδονίας (+12%) καθώς και της Τουρκία (-6%). Η χειρότερη απόδοση καταγράφηκε από τη Λευκορωσία (-71%), τη Γεωργία (-40%), τη Μολδαβία (-36%) και τη Ρωσία (-35%).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ