Αν και η τιμή του φυσικού αερίου σημειώνει μηνιαία πτώση 10,46% το Μάιο, μένοντας στα 87 ευρώ η μεγαβατώρα κάτω από τα 90 ευρώ, ωστόσο παραμένει ακριβή για αυτή την περίοδο του χρόνου, που η κατανάλωση για θέρμανση σταματά και υποχωρεί το γενικό επίπεδο κατανάλωσης συνολικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη μηνιαία πτώση 10,46% στην ευρωπαϊκή τιμή του αερίου, οι τιμές από πέρυσι τέτοια εποχή, έχουν αυξηθεί 245%.

Καμία έκπληξη γι αυτό φυσικά, αφού οι ευρωπαϊκές αρχές, παραμένουν αναποτελεσματικές κι εξακολουθούν να επιτρέπουν τις αγορές σε traders χωρίς να παίρνουν δραστικά μέτρα αλλά ούτε και να επιβάλλουν υποχρεωτική φυσική παράδοση στους αγοραστές συμβολαίων, όπως έχει προτείνει σωστά –μεταξύ πολλών άλλων-  η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι κερδοσκόποι και traders αναζητούν εύκολα κέρδη και λειτουργούν ως market makers στο προϊόν, συντηρώντας υψηλότερη ζήτηση και αυξημένες τιμές που θα έπρεπε παρά τα προβλήματα να είναι χαμηλότερα, δίνοντας την ευκαιρία σε πραγματικούς αγοραστές να δημιουργήσουν αποθέματα.

 

Νίκος Κωτσικόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here