• «Θέλω να πολεμήσουμε τη συνωμοσιολογία που αναπτύσσεται ότι δήθεν τις φωτιές τις βάλαμε για τις ανεμογεννήτριες. Είναι η μόνη επένδυση που μπορεί να φτιαχτεί σε ένα δάσος νόμιμα δεν χρειάζεται κανένας επιχειρηματίας που θέλει να φτιάξει ανεμογεννήτρια να κάψει το δάσος». δήλωσε σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης…

Δεν υπάρχει, συνέχισε,  αδειοδοτημένο αιολικό που δεν έχει πάρει άδεια διέλευσης, αντιθέτως οι δρόμοι που φτιάχνονται χρησιμεύουν μετά για την πυρασφάλεια του δάσους, μακάρι να είχαμε περισσότερους.

  • «Δεν υπάρχει εδώ συνωμοσία, έχουμε ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο».

Στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση μετά την περιπέτεια που είχε με τον κορωνοϊό, ο Άδωνις Γεωργιάδης  υπογράμμισε ότι

  • «σε κάθε μεγάλη ζημιά που παθαίνει μια χώρα, η κυβέρνηση έχει αντικειμενικά την πολιτική ευθύνη και την όποια ευθύνη των λανθασμένων χειρισμών. Ζητώ και ‘γώ συγγνώμη ως μέλος της κυβέρνησης από τους συμπολίτες».

Μέτρα για τους πυρόπληκτους

  • «την επόμενη Τετάρτη 18 Αυγούστου θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα (arogi.gov.gr) με δήλωσή σου θα μπαίνεις και θα κάνεις την αίτηση και θα παίρνεις αμέσως τα πρώτα χρήματα αμέσως για να μπορείς να ξεκινήσεις τη δουλειά σου. Απλή διαδικασία, χωρίς γραφειοκρατία μέσω της πλατφόρμας σε λίγες μέρες. Εκεί θα κριθεί η κυβέρνηση. Eιδικά για τους δήμους του νομού Ευβοίας Ιστιαίας – Μαντουδίου που έπαθαν εξαιρετική ζημιά, θα ισχύουν τα μέτρα οριζόντια».
  • «Θα διαγράψουμε όλα τα χρέη από τα προγράμματα Εξοικονομώ, 5.000 με 6.000 ευρώ στον καθένα. Θα παγώσουμε τα δάνεια ΤΕΠΙΧ και Εγγυοδοτικά προγράμματα που έχουμε δώσεις για 6 μήνες, και θα φτιάξουμε και Ειδικά εγγυοδοτικά προγράμματα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα  για τις πυρόπληκτες περιοχές» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη Χώρα της ΕΕ που έλαβε έγκριση του νέου ΕΣΠΑ από την Κομισιόν.

Μέσα στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχουν  750 εκατ.€ για την πολιτική προστασία με αποκλειστικό σκοπό την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών…

  • «Το μείζον είναι να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές… Tώρα προέχει η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής όλα τα υλικά αγαθά που θα καταστραφούν, όλα θα φτιάξουν» διαβεβαίωσε.

«Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αδιάφορη ή απροετοίμαστη. Τι λάθος έγινε, γιατί προφανώς λάθος έγινε για να φύγει κάπου η φωτιά στο επιχειρησιακό σκέλος, στην πορεία θα το δούμε όταν τελειώσει η μάχη. Δεν είναι τώρα η ώρα για αλληλοκατηγορίες» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Επικαλούμενος εξάλλου άρθρο του πρακτορείου Bloomberg για τις αμερικανικές πυρκαγιές, τόνισε ότι το θέμα δεν είναι να φεύγεις όταν πιάνει φωτιά, άλλα πριν πιάσει φωτιά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπερασπίστηκε το έργο του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας.

  • «Δεν ξέρω αν κάποιος από εμάς θα ήθελε να κάνει τη δουλειά που κάνει ο Νίκος ο Χαρδαλιάς αυτή την περίοδο… Παρά πολύ δύσκολη δουλειά.
  • Δεν είδα έναν άνθρωπο αδιάφορο, απόντα να κάθεται περνά καλά και αφήνει τους άλλους να φλέγονται, 24ωρες στο πόδι είναι με τους συνεργάτες του, την πυροσβεστική και την ΕΛΑΣ και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here