Χρειάστηκε να περάσουν 17 μήνες περίπλοκων, δαπανηρών και χρονοβόρων διαδικασιών για να εκδοθεί επιτέλους η απόφαση της Δικαιοσύνης με την οποία η ΛΗΤΩ ΕΠΕ διατάσσεται να εγκαταλείψει το ξενοδοχείο ΛΗΤΩ στη Μύκονο επειδή αποδείχθηκε ότι δεν πραγματοποίησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις και ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο και τον αγοραστή του ακινήτου “ΑΣΤΕΡΑΣ 2020”

Η απόφαση του δικαστηρίου έκανε δεκτό το αίτημα της ΑΣΤΕΡΑΣ 2020 διατάσσοντας την απόδοση του μίσθιου.

Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2016 όταν η εταιρεία ΑΣΤΕΡΑΣ 2020 πλειοδότησε, προσφέροντας 16,9 εκατομμύρια Ευρώ, σε πλειοδοτικό διαγωνισμό κατά την αποκρατικοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ του ξενοδοχείου ΛΗΤΩ στην πόλη της Μυκόνου. Το ακίνητο μεταβιβάστηκε το Μάιο του 2017.

Το ακίνητο ήταν μισθωμένο από το 1996 στην εταιρεία «Τουριστικές Επιχειρήσεις ΛΗΤΩ Ε.Π.Ε.».

Το 2008, χωρίς διαγωνισμό, η σύμβαση παρατάθηκε για 20 επιπλέον έτη με ετήσιο μίσθωμα 200.000 Ευρώ για τα πρώτα 10 χρόνια και 250.000 € για τα επόμενα δέκα.

Στη σύμβαση μίσθωσης η ΛΗΤΩ Ε.ΠΕ. ανέλαβε την υποχρέωση να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 3 εκατ. Ευρώ  εντός 5 ετών από την υπογραφή της. Οι επενδύσεις αυτές δεν πραγματοποιήθηκαν παρά το γεγονός ότι η υποχρέωση αυτή ήταν ουσιώδης και η μη πραγματοποίηση τους συμβατικός λόγος καταγγελίας της σύμβασης.

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις από την ΕΤΑΔ για την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων όσον αφορά στην πραγματοποίηση της επένδυσης, η μισθώτρια δεν συνεργάστηκε ζητώντας παρατάσεις των σχετικών προθεσμιών.

  • Τον Φεβρουάριο του 2017, πριν από τη μεταβίβαση του ακινήτου η ΛΗΤΩ Ε.Π.Ε. προσκόμισε δικαιολογητικά δαπανών ύψους  €43.306,45.
  • Οι ισολογισμοί της μισθώτριας εταιρείας κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα (2009-2014) δεν απεικονίζουν την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων.

Μετά την αγορά του ακινήτου, η ΑΣΤΕΡΑΣ 2020 ζήτησε από τη μισθώτρια την πραγματοποίηση πραγματογνωμοσύνης για την πιστοποίηση της επένδυσης.

  • Η μισθώτρια αρνήθηκε να συνεργαστεί ισχυριζόμενη ότι η παρακράτηση της κυριότητας μέχρι την πλήρη εξόφληση του τιμήματος (ο διαγωνισμός προέβλεπε τη δυνατότητα τμηματικής καταβολής) δεν νομιμοποιούσε οποιαδήποτε συνεννόηση με τη νέα ιδιοκτήτρια ΑΣΤΕΡΑΣ 2020, παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη θέση του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ.

Τον Απρίλιο του 2018, η ΑΣΤΕΡΑΣ 2020 κατέθεσε αγωγή εξώσεως της μισθώτριας από το ακίνητο. Μετά από μία αναβολή, η αγωγή συζητήθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (τμήμα μισθωτικών διαφορών) στις 27/9/2018. Στη σχετική δίκη άσκησαν παρέμβαση υπέρ της ΑΣΤΕΡΑΣ 2020 το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΤΑΔ.

  • Η μισθώτρια ΛΗΤΩ Ε.Π.Ε. ζημίωσε σημαντικά το δημόσιο κατά το διάστημα που ήταν ιδιοκτήτης της ακινήτου και την ΑΣΤΕΡΑΣ 2020 από την μεταβίβαση του ακινήτου.

Επιπροσθέτως, η μη απόδοση του μίσθιου για το διάστημα των 3 τελευταίων ετών καθυστέρησε την υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος επενδύσεων στο ακίνητο και σε άλλα συνδεδεμένα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί από τον Όμιλο στον οποίο ανήκει η εταιρεία  ΑΣΤΕΡΑΣ 2020.

  • Το  συνολικό ύψος των επενδύσεων αυτών ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια Ευρώ και οδηγεί στην δημιουργία 400 νέων θέσεων εργασίας.

Προφανώς μετά από όλα αυτά η εταιρεία ΑΣΤΕΡΑΣ 2020 και ο Όμιλος στον οποίο ανήκει απαιτεί την άμεση εφαρμογή της δικαστικής απόφασης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here