Στην πρώτη εκτίμηση του για τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικομομία προχώρησε σήμερα ο ΙΟΒΕ, υπογραμμίζοντας δύο σενάρια, τα οποία επεξεργάστηκαν οι αναλυτές του Ινστιτούτου υπό τον Γενικό Διευθυντή κ. Νίκο Βέττα.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 9%. Ωστόσο ο κ. Βέττας, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης, φρόντισε να αφήσει και άλλα ενδεχόμενα πιθανά, ακόμα και «ένα εφιαλτικό σενάριο», τα οποία και θα εξετάζονται με την πορεία της υγειονομικής κρίσης.
Το βασικό σενάριο
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που επεξεργάστηκαν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ και λαμβάνοντας υπόψη κάθε διαθέσιμο στοιχείο – από την κατάσταση και τις προοπτικές της αγορές, το διεθνές κλίμα αλλά και τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας – η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί στο 5%.
Σε αυτό το σενάριο η ελληνική οικονομία θα έχει αρνητικό πληθωρισμό 2%, η ανεργία θα αυξηθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 19,3%, οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 17% η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί 4% ενώ η δημόσια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 4,5%
Η παραδοχή σε αυτό το σενάριο είναι ότι στη χώρα μας θα έχουμε τα περισσότερα έκτακτα μέτρα ως τα μέσα Μαΐου και σταδιακά από το τέλος του και μετά θα υπάρξει άρση μέτρων που θα αφορούν μεταφορές ανθρώπων, κυρίως αεροπορικές. Αυτό σημαίνει ότι και τα κρατικά μέτρα στήριξης μπορούν να αρθούν από τέλη Μαϊου. Επίσης δεν θα χαθεί πλήρως η τουριστική σεζόν αλλά ότι θα μπορούν οι τουριστικές επιχειρήσεις να δέχονται τουριστικές εισροές έστω απ’ τον Ιούλιο και μετά με μεταφορά της τουριστικής σαιζόν. Επίσης σε αυτό το σενάριο η ύφεση στην Ευρωζώνη θα είναι λίγο πιο κάτω απ’ το 7%.
Το δυσμενές σενάριο
Ο ίδιος παραδέχθηκε πάντως πως είναι πολλοί οι καθοριστικοί παράγοντες για τις προβλέψεις που γίνονται. Γι αυτό εξάλλου και ο ίδιος προς το παρόν δεν αποκλείει και ακόμα χειρότερες επιδόσεις.
Οι παράγοντες αυτοί, όπως τους κωδικοποίησε ο κ. Βέττας είναι: