«Δεν περιμένουμε να δούμε μηδενικά κρούσματα για να χαλαρώσουμε τα μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, διαβεβαιώνοντας ότι έχει αρχίσει η σχετική συζήτηση με την ηγεσία της χώρας. Δίνοντας διευκρινίσεις ο καθηγητής ανέλυσε τα κριτήρια για την ελάφρυνση των μέτρων.
Κύριος συντελεστής για την χαλάρωση των μέτρων θα αποτελέσει ο δείκτης R0(μετρά τον αριθμό ανθρώπων που θα μολυνθούν), ο οποίος φαίνεται ήδη πως μειώνεται και όπως επεσήμανε ο καθηγητής είναι ήδη κάτω από το 1 χάρη στα μέτρα, αλλά θα πρέπει να διατηρηθεί χαμηλά.
Δεύτερος παράγοντας θα είναι η αντοχή του Συστήματος Υγείας, που ευτυχώς ενδυναμώθηκε, όπως σχολίασε ο κ. Τσιόδρας.
Τρίτος παράγοντας θα είναι ο έλεγχος των εστιών μόλυνσης και το ενδεχόμενο αναζωπύρωσής τους.
Τέταρτο παράγοντα θα αποτελέσει η ανοσία που ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί και για την οποία ο καθηγητής σημείωσε ότι υπάρχει αδυναμία καταγραφής και ανομοιογένεια σε όλη την Ευρώπη.
Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε κατά την ανάπτυξή τους ότι θα είναι σε θέση οι ειδικοί να γνωρίζουν περισσότερα μέχρι τα τέλη Μαΐου, υπάρχει σχεδιασμός από την επιτροπή εμπειρογνώμων για την προσεκτική και ελεγχόμενη επαναφορά στην κανονικότητα και ο καθηγητής αποσαφήνισε ότι ακόμη θα υπάρξει πλάνο επανόδου των μέτρων καθώς η κατάσταση είναι δυναμική.
Επιδημιολογικά στοιχεία
- 25 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 2170 καταγεγραμμένες περιπτώσεις ασθενών. Από αυτούς το 56,2% είναι άνδρες. Από το σύνολο:
- 555, δηλαδή το 25,6% συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό
- 869, συνδέονται με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
- 76 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς, μέσης ηλικίας 68 ετών. 17 είναι γυναίκες, το 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών
- 27 ασθενείς εξήλθαν από ΜΕΘ
- 2 θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας το σύνολο των θανόντων στους 101. Από τους νεκρούς οι 27 ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία όλων ήταν τα 73 έτη, το 89% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω του 70 ετών.
- Έχουν διενεργηθεί 48.798 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Επιδημιολογική μελέτη
Με απόφαση του πρωθυπουργού η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στην χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων επιδημιολογικής μελέτης για τον SARS-COV-2 στην Ελλάδα.
Για την εν λόγω μελέτη θα συνεργαστούν η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Μελετών της Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Κέντρο Επιστημών «Δημόκριτος», το ερευνητικό κέντρο βιο-ιατρικών επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», το Ινστιτούτο Παστέρ και όλα τα κέντρα αναφοράς για τον κοροναϊό για την χώρα.
Αντικείμενο της μελέτης «COVID-19 GR» θα είναι η διερεύνηση της επιδημίας από τον ιό SARS-COV-2 στην Ελλάδα. Επιδίωξη των επιστημόνων θα είναι με μοριακές μεθόδους η ανίχνευση του ιού, η προαγωγή της έρευνας με αντικείμενο τη λοίμωξη και η διεθνής προβολή της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας, ο προσδιορισμός γενετικών παραλλαγών, οι οποίες διαμορφώνουν την προδιάθεση, την εκδήλωση και την βαρύτητα της νόσου και η πρακτική εφαρμογή των αποτελεσμάτων της μελέτης στον χώρο της ιατρικής βιοτεχνιολογίας, βιομοριακής διαγνωστικής επιστήμης των υπολογιστών.
Σχετικά με τις μάσκες που συζητάται η ευρεία χρήση τους για την επόμενη φάση, ο καθηγητής υπογράμμισε στα λεγόμενά του ότι θα ληφθούν υπόψιν και τα μειονεκτήματα της και ενδεχομένως θα συστήνεται σε χώρους με συνωστισμό, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς όταν θα επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία.
Πηγή: virus.com.gr