Η Goldman Sachs προειδοποιεί τις κυβερνήσεις του πλανήτη αλλά και τις κεντρικές τράπεζες ότι τα σχέδια στήριξης των οικονομιών ύψους 18 τρισ. δολαρίων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι εντυπωσιακά αλλά κρίνονται ανεπαρκή σε μία περίοδο κατά την οποία συνειδητά έχει παγώσει η οικονομική δραστηριότητα.
Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η βουτιά στο ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών θα είναι 4 φορές μεγαλύτερη από το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του 2008, κατά τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs.
- Στον ανεπτυγμένο κόσμο, οι οικονομίες θα δουν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται κατά -35% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο.
Ουδείς γνωρίζει πόσο γρήγορα θα ανοίξουν και πάλι καταστήματα, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης και αναψυχής ή πότε θα μπορούμε και πάλι να εργαστούμε και να ταξιδέψουμε κανονικά.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του CoViD-19 φαίνεται να φτάνει στην κορύφωσή του παγκοσμίως και επομένως περιμένουμε την πτώση, αλλά τα κακά νέα όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs είναι πως
- «αυτή η βελτίωση είναι πιθανότατα άμεση συνέπεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας και θα μπορούσε να ανατραπεί πολύ γρήγορα εάν οι άνθρωποι απλώς επέστρεφαν στις δουλειές τους».
Σύμφωνα με τη Goldman Sachs οι προσπάθειες ανά τον κόσμο να διατηρηθεί η ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι εντυπωσιακή. Ωστόσο η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα και συνολικά ο πλούσιος κόσμος θα πρέπει να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
- «Η απάντηση στην Ευρώπη θα πρέπει να ανέβει βαθμίδα, μέσω μεγαλύτερης (και ιδανικά κεντρικά χρηματοδοτούμενης) δημοσιονομικής χαλάρωσης και ενός πιο αντισυμβατικού “ό,τι χρειαστεί” για να διασωθεί η ενότητα της Ευρωζώνης» αναφέρει χαρακτηριστικά το σημείωμα του αμερικανικού επενδυτικού οίκου για την ΕυρωπαΪκή Ένωση.