Ενώ οι ανάγκες των εργαζομένων ποικίλουν ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, το φύλο και τα διαφορετικά στάδια καριέρας, πιο σημαντικές φαίνεται, σύμφωνα με την έρευνα της ManpowerGroup, πως είναι οι ανάγκες ανάμεσα στην ισχυρή ηγεσία και την δέσμευση σε όραμα και στόχο:
- την αυτονομία ως προς το χρονικό διάστημα και τον χώρο υλοποίησης της εργασίας,
- την ευεξία μέσα από την ισορροπία μεταξύ εργασίας – προσωπικής ζωής,
- την επαγγελματική εξέλιξη που οδηγεί σε ανάπτυξη δεξιοτήτων.
Η Παγκόσμια ‘Έλλειψη Ταλέντου έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Αυτό πιστοποίησε η νέα έρευνα της ManpowerGroup που δημοσιεύτηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Νταβός τον περασμένο Ιανουάριο.
Το 54% των επιχειρήσεων αναφέρουν ελλείψεις των απαιτούμενων δεξιοτήτων, ενώ οι εργοδότες σε 36 από τις 44 χώρες που διεξήχθη η έρευνα αναφέρουν πως η δυσκολία προσέλκυσης εξειδικευμένων ταλέντων έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2018. Ενδεικτικά, οι 4 χώρες στις οποίες οι εργοδότες αναφέρουν τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες είναι: η Ιαπωνία (88%), Ρουμανία (86%), η Ταϊβάν με 77% και η Ελλάδα εξίσου με 77%.
Η έρευνα «Τι αναζητούν οι εργαζόμενοι» αποκαλύπτει τους παράγοντες προσέλκυσης και διακράτησης των ανθρώπων στους οργανισμούς έτσι ώστε οι ίδιοι να μπορούν να βρουν, να οικοδομήσουν δεξιότητες και να διακρατήσουν τα ταλέντα υψηλού δυναμικού.
Ενώ οι ανάγκες των εργαζομένων ποικίλουν ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, το φύλο και τα διαφορετικά στάδια καριέρας, η έρευνα καταδεικνύει τις πιο σημαντικές ανάγκες ανάμεσα στην ισχυρή ηγεσία και την δέσμευση σε όραμα και στόχο: την αυτονομία ως προς το χρονικό διάστημα και τον χώρο υλοποίησης της εργασίας, την ευεξία μέσα από την ισορροπία μεταξύ εργασίας – προσωπικής ζωής, την επαγγελματική εξέλιξη που οδηγεί σε ανάπτυξη δεξιοτήτων.
«Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, οι άνθρωποι με δεξιότητες είναι σε υψηλή ζήτηση», αναφέρει ο Jonas Prising, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup. «Μέσα από τις συζητήσεις μας με υποψηφίους, πελάτες αλλά και από τα δεδομένα των εργαζομένων που χειριζόμαστε, γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι αναζητούν ευελιξία και ευκαιρίες εκμάθησης νέων δεξιοτήτων. Πριν από την Ετήσια Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός καλέσαμε τους ηγέτες να προσαρμόσουν τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό αφουγκράζοντας τις ανάγκες των περιζήτητων ταλέντων. Η δημιουργία αξίας για τους μετόχους ενός οργανισμού μπορεί να επιτευχθεί μόνο φροντίζοντας και κατανοώντας τις ανάγκες των εργαζομένων, των πελατών και των κοινοτήτων. Ο αυξανόμενος ρυθμός τεχνολογικών αλλαγών αφενός βοηθάει τους ανθρώπους να προσαρμοστούν στις θέσεις εργασίας του μέλλοντος και αφετέρου καθιστά τους οργανισμούς ως «Δημιουργούς Ταλέντων».
Η έρευνα «Τι αναζητούν οι εργαζόμενοι», αποκαλύπτει ότι οι ανάγκες των εργαζομένων διαφοροποιούνται ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, το φύλο αλλά και τα διαφορετικά στάδια καριέρας:
• Η Gen Z (ηλικία 18-24) είναι φιλόδοξη, αναζητεί τις οικονομικές απολαβές και την επαγγελματική εξέλιξη- οι ανάγκες μεταξύ γυναικών και ανδρών διαφέρουν. Για τις γυναίκες, οι οικονομικές απολαβές είναι δύο φορές πιο σημαντικές από την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενώ για τους άντρες, οι οικονομικές απολαβές είναι εξίσου σημαντικές με την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την επαγγελματική εξέλιξη.
• Οι Millennials (ηλικία 25-34) επιθυμούν ευελιξία και μια εργασία με προκλήσεις. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες αναφέρουν πως η ευελιξία είναι απαραίτητη, με τους άντρες να τη θεωρούν λιγότερο.
• Οι Younger Xers (ηλικία 35-44) αναζητούν την ισορροπία. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες δίνουν προτεραιότητα στην ευελιξία και προτιμούν την εργασία εξ αποστάσεως, αναζητώντας επίσης δικαίωμα σε γονικές άδειες καθώς και σε ευέλικτο ωράριο εργασίας.
• Οι Older Xers (ηλικία 45-54) φαίνεται πως αναζητούν κατά κύριο λόγο τις ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές όπως άλλωστε και οι Younger Xers. Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, σημαντικός παράγοντας προσέλκυσης είναι ένα εργασιακό περιβάλλον με προκλήσεις. Όταν όμως εξετάζουμε ποιοι παράγοντες είναι καθοριστικοί για την διακράτηση τους εντός ενός οργανισμού, παρατηρούμε πως οι άνδρες δίνουν προτεραιότητα στην ευέλικτη εργασία, ενώ οι γυναίκες στην ομάδα συνεργασίας.
• Οι Boomers (ηλικία 55-64 και 65+) κινητοποιούνται από οικονομικές απολαβές, εργασία με προκλήσεις και ευελιξία. Δίνουν όμως μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ηγεσία και διαχείριση ομάδας. Οι εργαζόμενοι άνω των 65 ενεργοποιούνται από το όραμα με στόχο.