Από το 2021 η μεγάλη μαύρη τρύπα που δημιουργεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ξεπερνά τα 12 δισ ευρώ το χρόνο.
Τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης πρέπει να ανακαλύψουν αντίστοιχους πόρους στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο επόμενο πολυετές οικονομικό πλαίσιο (CFP, 2021-2027).
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 20 Φεβρουαρίου, σε μία προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των 27.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο “καθαρός εισφορέας” του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, δηλαδή χώρα που δίνει περισσότερα χρήματα από αυτά που εισπράττει.
- Σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς της Κομισιόν, η απώλεια ανέρχεται σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και θα ανέλθει σε 84 δισεκατομμύρια στην περίοδο των 7 επομένων ετών.
Η λύση που προτείνεται από τον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο Προϋπολογισμού Γκίντερ Ετινγκερ είναι, από την μία πλευρά, η αύξηση της συμβολής των χωρών μελών και, από την άλλη πλευρά, περικοπή των παραδοσιακών πολιτικών της ΕΕ (σύγκληση, αγροτική πολιτική) για την χρηματοδότηση ενός πιο “σύγχρονου” προϋπολογισμού με νέες προτεραιότητες (περιβάλλον, ασφάλεια, μετανάστευση, άμυνα).
Προς το παρόν, η συζήτηση έχει φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο παρά το πλήθος των επαφών του Σαρλ Μισέλ με τους Ευρωπαίους Ηγέτες, μεταξύ των οποίων και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την περασμένη Τετάρτη….