“Βαρύ πλήγμα” μέχρι στιγμής, όπως φαίνεται, έχουν δεχθεί οι επιχειρήσεις εστίασης, καφεστίασης και διασκέδασης της συμπρωτεύουσας. Συγκεκριμένα, το 63,2% δείγματος επιχειρήσεων με αυτό το αντικείμενο δηλώνουν ότι παρουσίασαν μείωση τζίρου εξαιτίας της εφαρμογής του νόμου. Αυτό προκύπτει από έρευνα σε 205 επιχειρήσεις εστίασης & διασκέδασης και σε 405 άτομα/πελάτες επιχειρήσεων εστίασης & διασκέδασης (ηλικίας 17+) πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά από την εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο του 2020.
Πάντως την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των ιδιοκτητών των παραπάνω επιχειρήσεων απαντά ότι συμφωνεί/μάλλον συμφωνεί με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ το 30,3% διαφωνεί/μάλλον διαφωνεί και το 8,5% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.
- Παράλληλα οι καταστηματάρχες σημειώνουν σε ποσοστό 60,2% ότι μειώθηκε η πελατεία στις επιχειρήσεις τους, λόγω της εφαρμογής του νόμου.
Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το ποσοστό των πελατών για τους οποίους οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εκτιμούν ότι είναι καπνιστές. Σύμφωνα με όσα απάντησαν στην έρευνα, το
- 86,2% των πελατών είναι καπνιστές και μόλις το 13,8% δεν είναι.
Από την πλευρά τους οι 405 πελάτες στην ερώτηση: “Κατά την άποψη σας ο αντικαπνιστικός Νόμος είναι καλύτερα να παραμείνει ως έχει ή να υπάρχει πρόβλεψη και για τους καπνιστές κάτω από προϋποθέσεις (ειδικός χώρος, εξαερισμός κλπ.);”,
- απαντούν σε ποσοστό 68,4% να υπάρξει πρόβλεψη.
Οι πελάτες ακόμη πιστεύουν σε ποσοστό 50,3% ότι δεν θα ατονήσει με τον καιρό η εφαρμογή του νόμου, ενώ το 41,2% ότι θα ατονήσει με τον καιρό.
Τέλος, όσοι από το δείγμα των πελατών δήλωσαν καπνιστές, απαντούν σε ποσοστό 32,3% ότι ελάττωσαν το κάπνισμα λόγω της εφαρμογής του νόμου, ενώ το 67,7% ότι δεν το έχει ελαττώσει.