Του Βάιου Κρόκου
Ευοίωνες είναι οι προοπτικές για τους τουριστικούς λιμένες της χώρας, καθώς οι συσσωρευμένες ζημιές της κρίσης των προηγούμενων ετών φαντάζουν παρελθόν ενώ η ζήτηση αυξάνεται αισθητά.
Όπως καταγράφεται, καινούργιοι πελάτες από το εξωτερικό αναζητούν θέσεις σε λιμένες ενώ παράλληλα στον κλάδο σκαφών πραγματοποιούνται ξανά αγοραπωλησίες για την αντικατάσταση παλαιότερων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για 1 ευρώ λιμενισμού στην Ελλάδα δημιουργείται υπεραξία 12 ευρώ από την κατανάλωση των πληρωμάτων στην μαρίνα ή την ευρύτερη περιοχή.
Όπως εξήγησε από την πλευρά του σε ενημερωτική εκδήλωση ο κ. Σταύρος Κατσικάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Flisvos Marina Α.Ε και πρόεδρος της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδος υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του κλάδου συναρτήσει της δυναμικής που έχει αναπτύξει ο τουρισμός και η προοπτική που διαγράφει η ελληνική οικονομία.
Τα «αγκάθια»
Στον αντίποδα η νομοθεσία και διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες κρατούν μακριά από τις μαρίνες σκάφη από κάποιες χώρες εκτός Ε.Ε. Παράλληλα, το λειτουργικό κόστος παραμένει υψηλό καθώς κυμαίνεται από 5% ως 25%, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αφορά το ενοίκιο στο Δημόσιο. Υπάρχουν περιπτώσεις στην Περιφέρεια, μάλιστα, όπου το ενοίκιο αποτελεί το 60% των εσόδων μιας μαρίνας. Σε άλλες περιπτώσεις, «πονοκέφαλο» αποτελεί η ύπαρξη εγκαταλελειμμένων σκαφών που δημιουργούν κινδύνους για τα οποία οι μαρίνες επιθυμούν να τους δοθεί η δυνατότητα εκποίησης τους.
Το 20% της αγοράς στη Μαρίνα Φλοίσβου
Πρωταγωνιστικό ρόλο στους τουριστικούς λιμένες της χώρας διατηρεί η Μαρίνα Φλοίσβου με 20% της αγοράς, έχοντας επανέλθει σε λειτουργική κερδοφορία το 2018 και προοπτικές για επίσης θετικά αποτελέσματα το σύνολο του 2019, με 1500 εργαζόμενους και συνεισφορά 11 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα του Κράτους ετησίως.
Το 80% των εσόδων προέρχεται από τον λιμενισμό σκαφών, ενώ το υπόλοιπο 20% από την ενοικίαση καταστημάτων εστίασης, γραφείων και άλλων υπηρεσιών στη μαρίνα.
Highlight/μοτο Σύντομα μάλιστα, αναμένεται η σύναψη μιας νέας συμφωνίας για την μίσθωση γραφειακών χώρων στη μαρίνα.
Πληθώρα δράσεων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη
Ιδιαίτερα έμφαση όμως δίνει η διοίκηση της Μαρίνας του Φλοίσβου στις δράσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης. Οι άξονες που βασίζεται ο σχετικός Απολογισμός που παρουσίασε χθες ο κ. Κατσικάδης είναι:
-Υπεύθυνη Εταιρική Διακυβέρνηση.
-Ποιότητα στην καθημερινή λειτουργία για πελάτες και επισκέπτες.
-Προτεραιότητα στο Ανθρώπινο Δυναμικό.
-Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Πολιτική.
-Κοινωνική Συνεισφορά
Ενδεικτικές πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύχθηκαν την προηγούμενη χρονιά ήταν η εβδομαδιαία γιορτή της βιοποικιλότητας, η εκστρατεία για τη μείωση πλαστικών μιας χρήσης, η τοποθέτηση συσκευής περισυλλογής μικροπλαστικών στο θαλάσσιο χώρο της μαρίνας (seabin) και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πελατών, επισκεπτών και δημοτών του Παλαιού Φαλήρου σε θέματα ασφάλειας, οδικής συμπεριφοράς καθώς και στο κρίσιμο θέμα της ρύπανσης των αγωγών ομβρίων με τη βοήθεια σχετικών ενημερωτικών εντύπων.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κατσικάδης: «Με περηφάνια παρουσιάζουμε τον Απολογισμό Δράσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2018 και αποδεικνύουμε έμπρακτα, με βάση συγκεκριμένους δείκτες αξιολόγησης, τη δέσμευσή μας στις αρχές της ποιότητας, της ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.. Δημιουργούμε αξία για όλους. Για το θαλάσσιο τουρισμό, για τους μετόχους μας, τους εργαζόμενούς μας, τους πελάτες μας, τους επισκέπτες μας, το περιβάλλον και την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούμαστε και προς την οποία θέλουμε να ανταποδίδουμε υπεύθυνα. Αυτή η φιλοσοφία δημιουργίας αξίας για όλους, βρίσκεται στο επιχειρηματικό “DNA” της LAMDA Flisvos Marina Α.Ε εδώ και 17 χρόνια. Κάθε επιτυχία δεν είναι για μας αφορμή εφησυχασμού αλλά πηγή δύναμης ώστε να πετύχουμε τους επόμενους, ακόμη υψηλότερους, στόχους μας».