Στο 3%, ίσως και λίγο χαμηλότερα, ανέρχεται το ποσοστό της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ώρα που ο ανταγωνισμός «τρέχει» με overdrive επενδύοντας τεράστια κεφάλαια, ισχυροποιείται μέσω συνεργασιών με ξένους ομίλους και προχωρά σε deals εκατομμυρίων ευρώ.

  • Την ίδια ώρα, η πολύπαθη επιχείρηση προσπαθεί να «ξανασταθεί στα πόδια της», αλλά επενδύει και περί το 1,5 δισ. για να κατασκευάσει το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ….λιγνίτη (!) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Κι ενώ αυτό το τεράστιο και κοστοβόρο πρότζεκτ βρίσκεται σε εξέλιξη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμεύεται να σταματήσει η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη το 2028.

Προφανώς, κάτι δεν εξελίσσεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η ΔΕΗ; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Υπάρχουν δεσμεύσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση;

Τι στο καλό συμβαίνει, εν τέλει; Πρακτικά, προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα όσον αφορά στην απόσβεση μιας τεράστιας επένδυσης, την ώρα που η διοίκηση Στάσση σαν… ταχυδακτυλουργός προσπαθεί να αντλήσει ρευστότητα με κάθε τρόπο, καθώς παράγοντες του κλάδου μάς διαβεβαιώνουν πως για την απόσβεση θα απαιτηθεί χρόνος τουλάχιστον μίας εικοσαετίας.

Μα, το 2028, στο οποίο αναφέρεται ο πρωθυπουργός, απέχει μόλις το μισό χρονικό διάστημα.

  • Ποιος θα αναλάβει να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» και όσον αφορά στο κόστος της επένδυσης (το 1,5 δισ. αντιστοιχεί στο περίπου 0,7% του ΑΕΠ για να μην αντιπαραβάλουμε με άλλες αντιστοιχίσεις, που αφορούν λ.χ σε συντάξεις, σε προγράμματα δημόσιων έργων κ.λπ.);

Επιπλέον, προκύπτει και ένα επιπλέον θέμα/ερώτημα, που αφορά την προηγούμενη κυβέρνηση, συνακόλουθα τη διοίκηση, που είχε εγκρίνει ένα «φαραωνικό» έργο σε μια περίοδο που η ΕΕ στρεφόταν στις ΑΠΕ…

Κι ένα τελευταίο –γιατί και για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουμε σειρά ερωτημάτων, στα οποία οι «προηγούμενοι» απαξιούσαν ακόμη και να σηκώσουν το τηλέφωνο για να μας απαντήσουν… Προφανώς, ο αρμόδιος υπουργός έχει γνώση του θέματος και θα έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό για το ότι η ΔΕΗ, μόλις δέκα χρόνια πριν, ήταν από τους πρωτοπόρους στην ΕΕ σε ό,τι αφορούσε τις ΑΠΕ.

Το εγχείρημα και το πρότζεκτ της Κύθνου ήταν το 2018-19 σημείο αναφοράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της θυγατρικής της Ανανεώσιμες Πηγές, ενώ, ακόμη πιο πίσω, το 1982, ήταν η πρώτη επιχείρηση του κλάδου στην Ευρώπη που είχε εγκαταστήσει το πρώτο αιολικό πάρκο της Ευρώπης.

Συνεπώς, είναι διαχρονικές οι λανθασμένες πολιτικές/σχεδιασμοί για τη ΔΕΗ, που από πρωταθλητής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει καταντήσει να βρίσκεται σε θέση ουραγού. Βεβαίως, με το ανάλογο δυσθεώρητο κόστος για το Δημόσιο, τους φορολογουμένους και τους καταναλωτές.

………………………..

Περιοδικό ΧΡΗΜΑ, τευχ. Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ