Κατ’ αρχήν, καλό θα ήταν να περιμένουμε το αποτέλεσμα των τραπεζικών stress tests προτού ξεκινήσουμε τις προβλέψεις για την επόμενη –μετά τον Αύγουστο 2018- μέρα της Ελληνικής Οικονομίας.
Κάποιοι εδώ στην Αθήνα πανηγυρίζουν έξαλλα, γιατί οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν θέλουν να μπουν στον κόπο να καταρτίσουν μία νέα δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα. Γι’ αυτό απορρίπτουν την Προληπτική Γραμμή Πίστωσης.
Αυτοί όμως που δίνουν τα λεφτά δεν είναι οι γραφειοκράτες του κτιρίου Βerlaymont.
————————————————————————————————–
————————————————————————————————–
Η Ελλάδα είναι η χώρα μ’ ένα μοναδικό προνόμιο. Έχει το μεγαλύτερο χρέος στον πλανήτη, πληρώνει τα μικρότερα επιτόκια για έναν πολύ απλό λόγο: Επειδή το Ελληνικό Χρέος βρίσκεται στα χέρια της «Ευρωπαϊκής Οικογένειας», των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών και Πρωθυπουργοί που πρέπει να πεισθούν ότι η Ελλάδα είναι ικανή να δεσμευθεί συνολικά σε μία ολιστική προσέγγιση του αναπτυξιακού της προγράμματος.
Το «ολιστικό» Ελληνικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ξεκινά με μία διπλή ρήτρα:
1. Μη αναστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων
2. Ιδιοκτησίας της επόμενης μέρας των μεταρρυθμίσεων.
Ακριβώς εδώ βρίσκεται το «μυστικό της επόμενης μέρας».
Το «επόμενο Μνημόνιο» δεν θα είναι Μνημόνιο γιατί δεν θα έχει λεφτά και δόσεις.
Θα έχει όμως σταδιακές ρυθμίσεις Χρέους. Η «Ενισχυμένη Εποπτεία» (Enhanced Surveillance) θα είναι καθοριστική στην μετά-μνημονιακή εποχή.
Το σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους θα περιλαμβάνει:
- Ειδικό Μηχανισμό απομείωσης συνδεδεμένο με την ονομαστική ανάπτυξη της χώρας (ΑΕΠ),
- Ένα πακέτο μεσοπρόθεσμων διευκολύνσεων που θα προβλέπει επεκτάσεις ωριμάνσεων έως και 15 έτη,
- Τη χρησιμοποίηση των αδιάθετων κεφαλαίων του ESM για τη βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους (εξαγορά δανείων ΔΝΤ)
- Την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (SMP) ύψους 4 δις ευρώ έως το 2022 για να κατευθυνθούν σε δημόσιες επενδύσεις
Το τελευταίο πακέτο θα καταβάλλεται μόνο εφόσον πιστοποιείται η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη διάρκεια των επόμενων 5 ετών…
Όλοι στις Βρυξέλλες θέλουν το «Ελληνικό Πρόγραμμα» να τελειώσει τον Αύγουστο του 2018. Όλοι όμως έχουν επίγνωση των κινδύνων «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» που ελλοχεύουν στην προεκλογική Ελλάδα και όλοι υπογραμμίζουν εμφατικά την αδυναμία της Ελληνική Δημόσιας Διοίκησης να εφαρμόσει τις υπογεγραμμένες και ψηφισμένες μεταρρυθμίσεις.
Γι’ αυτό δεν ήρθε ακόμη η ώρα για πανηγυρισμούς….