Οι πρώτες πληροφορίες έρχονται κυρίως από επενδυτικές τράπεζες και χρηματιστηριακά γραφεία
Μόνο ένας τρελλός θα αγόραζε σήμερα τη ΔΕΗ χωρίς πρώτα να έχει υλοποιηθεί και αποδώσει το Σχέδιο Διάσωσης του πολύπαθου ομίλου.
Οι αναλυτές αναζήτησαν το παλαιότερο επενδυτικό ενδιαφέρον της Γερμανικής RWE για τη ΔΕΗ. Θυμήθηκαν τις επίμονες αναφορές Schaeuble, πως η Ελλάδα είναι μία χώρα με περισσή ηλιοφάνεια και…λιγνιτική υποστήριξη στο ηλεκτροπαραγωγικό πρόγραμμα της.
Στις επενδυτικές τράπεζες έβγαλαν κομπιουτεράκια πήραν χαρτί και μολύβι::
  •     “…Στην πώληση ενός μεριδίου της τάξης του 20%-30% από το ποσοστό που κατέχει το Δημόσιο στον ΑΔΜΗΕ, εκτιμάται ότι αναφέρονταν η δήλωση Χατζηδάκη από τη Βουλή για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας”.

Σήμερα η μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ, έπειτα από το περίπλοκο σχέδιο διάσπασης από την ΔΕΗ τον Ιούλιο 2017, έχει διαμορφωθεί ως εξής :
51% ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.
25% ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε.
24% State Grid Europe Limited

  • Συγκεκριμένα, το Δημόσιο είναι κάτοχος ποσοστού 51% στην ΑΔΜΗΕ Α.Ε. μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε., όταν τον Ιούλιο του 2017 μεταβιβάστηκαν οι μετοχές της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. που τότε κατείχε το ίδιο και το ΤΑΙΠΕΔ. “.Aυτά τα μερίδια είναι προς πώληση.

    Υπάρχει άραγε σήμερα επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Γερμανία για τη ΔΕΗ;

    Οι πρώτες πληροφορίες από την …Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι ακόμη και εάν δεν εμφανιστεί σε κάποια φάση των διαγωνισμών που θα ακολουθήσουν η Rheinisch- Westfalisches Elektrizitaswerk AG/RWE, ενδιαφέρον μπορεί να υπάρξει και από μεγάλο ιδιώτη επενδυτή-παραγωγό στον κλάδο (θα είναι κάποια από την ομάδα των RAG AG, VattenFall, Uniper κ.λ.π) αλλά οι προθέσεις τους θα γίνουν γνωστές μετά το 15Αύγουστο.

    Το Γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ενέργεια στην Ελλάδα θεωρείται δεδομένο.

    Υπάρχουν κάποιοι που θυμήθηκαν εκείνη την παρουσίαση 8 γερμανικών εταιρειών, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ενέργεια ( στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΑΠΕ) που είχε διοργανωθεί στην Θεσσαλονίκη, στις 20 Ιουνίου 2017 υπό την αιγίδα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας.