To IOΟ Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ -σε μία ένδειξη της επίδρασης της προεκλογικής περιόδου- υποχώρησε στις 100,3 από 101,3 μονάδες τον Μάρτιο και 102,6 τον Απρίλιο του 2018 παρουσιάζοντας έτσι ελαφρά επιδείνωση παρότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται ήπια «καθώς ενδεχομένως να έχει ολοκληρωθεί η θετική επίδραση της προεκλογικής περιόδου» σημειώνει το ΙΟΒΕ, προσθέτοντας ότι βεβαίως, είναι πολύ πιθανό τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών να επηρεάσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και το οικονομικό κλίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύθηκε αισθητά τον Απρίλιο, στις +10 (από -2) μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να διαμορφώνεται στο 19% (από 16%) και το 10% (από 18%) να αναμένει υποχώρηση.

Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν ήπια τον Απρίλιο (στις +37 μον. το ισοζύγιο από +31), με το 42% (από 39%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και το 5% (από 8%) μείωσή τους.

Ομοίως, ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις κινήθηκε ήπια ανοδικά, στις +9 (από +5) μονάδες, με το 30% (από 25%) των ερωτηθέντων να εκτιμά άνοδό τους.