Μία από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες στον κόσμο δεν ήταν δυνατόν να μείνει πίσω στην επανάσταση της επεξεργασίας των Big Data. Υπό το πρίσμα αυτό, η Novartis δημιούργησε το Nerve Live, μία πλατφόρμα επεξεργασίας δεδομένων με στόχο να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Τα τελευταία χρόνια, η ψηφιακή υγεία αυξάνεται εκθετικά. Ο όγκος των δεδομένων που συλλέγονται αυξάνεται κατά σχεδόν 50% κάθε χρόνο και θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς οι τεχνολογίες πληροφορικής καθίστανται ισχυρότερες και οικονομικότερες.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος: Παρόλο που χρειάστηκαν περίπου 10 μήνες και κόστος περίπου 10 εκατ. δολάριαγια ένα ανθρώπινο γονιδίωμα το 2007, η ίδια διαδικασία σήμερα διαρκεί περίπου 24 ώρες και το κόστος είναι λιγότερο από 1.000 δολάρια.

Στη Novartis, οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας προηγμένης πλατφόρμας ανάλυσης ξεκίνησαν το 2015 με αποκορύφωμα τη δημιουργία μίας ειδικής ομάδας, που ονομάζεται Group Predictive Analytics & Design, επικεφαλής της οποίας είναι Δρ Luca Finelli.

O Δρ. Luca Finelli

«Στην πραγματικότητα, είμαστε εταιρεία δεδομένων», εξηγεί ο ίδιος. «Είμαστε συνηθισμένοι να δημιουργούμε και να επεξεργαζόμαστε τεράστιες ποσότητες δεδομένων, να τις αναλύουμε και να χρησιμοποιούμε αυτές τις γνώσεις για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Αν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες ανάλυσης δεδομένων, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες ιδέες που στο παρελθόν ήταν δύσκολο να επιτευχθούν επειδή τα δεδομένα μας ήταν κλειδωμένα σε σιλό».

Το πρώτο βήμα ήταν να δημιουργηθεί μία δεξαμενή δεδομένων, τα οποία όμως έπρεπε να συλλεχθούν με δομημένο τρόπο. Σήμερα, αυτό είναι μία πραγματικότητα και βρίσκεται σε δίκτυο Cloud, ιδιοκτησίας της Novartis. Βέβαια, όσο εύκολο ακούγεται τόσο πιο δύσκολο ήταν να γίνει πράξη, αφού τα δεδομένα αποθηκεύονταν με μη ενιαίο τρόπο.

Στη συνέχεια, αναπτύχθηκαν ειδικοί αλγόριθμοι για την επεξεργασία των αποθηκευμένων δεδομένων, με στόχο την εξαγωγή νέων γνώσεων που θα βοηθήσουν τους χρήστες του Nerve Live να λάβουν καλύτερα ενημερωμένες και ταχύτερες αποφάσεις.

Το επόμενο βήμα ήταν να σχεδιαστούν ειδικές μονάδες, σε επιμέρους θεραπευτικές κατηγορίες, για να προσθέσουν αξία στις επιχειρηματικές αποφάσεις. Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί 5 μονάδες και η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό κέντρο με την ονομασία Sense, που χρησιμεύει ως «πύργος ελέγχου» για κλινικές μελέτες. Το Sense έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί από ένα κεντρικό δωμάτιο εξοπλισμένο με μεγάλες οθόνες τοίχου και ειδικούς σταθμούς εργασίας. Αυτή η πλατφόρμα θα υποστηρίξει το εξελισσόμενο χαρτοφυλάκιο κλινικών μελετών σε πραγματικό χρόνο, προβλέποντας τους κινδύνους της μελέτης.

Εκτός από την ευκολία χρήσης και την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγικότητας, ο Dr. Finelli πιστεύει ότι η διαφάνεια που έρχεται με τα μεγάλα δεδομένα και κυρίως το Nerve Live θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους οδηγούς αλλαγής στα επόμενα χρόνια.

 

Virus.com.gr