Σειρά μέτρων για το χρέος καθώς και την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) ενέκρινε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε συνέχεια των πρόσφατων αποφάσεων του Eurogroup.

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε την επιστροφή των €103 εκατ. από την ενίσχυση του επιτοκιακού περιθωρίου (step-up margin) που πλήρωσε η Ελλάδα για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 17 Ιουνίου 2018.

Επίσης, για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019, αποφάσισε να μειώσει στο μηδέν το 2% από την ενίσχυση του περιθωρίου το οποίο θα έπρεπε διαφορετικά να καταβληθεί σε ορισμένα δάνεια του EFSF. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περίπου €226 εκατ., ενώ το συνολικό όφελος για την Ελλάδα από τις εν λόγω αποφάσεις αναμένεται να φτάσει τα €329 εκατ.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πραγματοποιήσει μεταφορά ποσών που θα φτάνουν τα έσοδα που προήλθαν από τα SMP/ANFA, ύψους €644,42 εκατ.