γράφει η “Ξενοδόχος”
Άνοδο στη ζήτηση και αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για οικιστικά και τουριστικά ακίνητα φέρνουν οι νέες υποδομές στη συμπρωτεύουσα, με τους Τούρκους και τους Ισραηλινούς να πρωταγωνιστούν στις αγορές. Ειδικά ως προς τους τελευταίους, η προοπτική της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος φαίνεται ότι κινητοποιεί ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Συνολικά για την κτηματαγορά στη Θεσσαλονίκη, η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός (σε συνεργασία για τη χώρα μας με τη BNP Paribas Real Estate) κάνει λόγο στην τελευταία της ανάλυση για ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης με «όχημα» και τις εξελίξεις που αφορούν στην κατασκευή του μετρό, το λιμάνι, και το αεροδρόμιο στο πλαίσιο των προωθούμενων επενδύσεων της Fraport.
Το ιστορικό κέντρο είναι αυτό που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ακόμη και για την αγορά αυτοτελών κτιρίων. Η ζήτηση προέρχεται τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές (κυρίως Ισραηλινούς , Τούρκους) και αφορά στη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων και φοιτητικής εστίας, ενώ οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν κυρίως παλαιάς κατασκευής κτίρια, τα οποία χρήζουν ανακαίνισης και πωλούνται σε χαμηλά τιμήματα.
Επίσης, κριτήριο αποτελεί και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιου είδους κτίρια ανήκουν σε περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες. Το γεγονός αυτό αποτελεί συνήθως αρνητικό παράγοντα καθώς θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με συνιδιοκτήτες που αρκετές φορές απέχουν στα ζητούμενά τους. Σημειωτέον ότι κινητικότητα από το εξωτερικό- κυρίως Τούρκους- υφίσταται αυτή την στιγμή και για αγορές ακινήτων με σκοπό την εξασφάλιση golden visa.
Oι αναλυτές της Δανός, αναφέρονται και στην αγορά των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων, που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για τη κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης αλλά και της Χαλκιδικής για το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
- «Κατά συνέπεια, η ζήτηση διαμερισμάτων επιφάνειας 50 τμ – 70 τμ στο ιστορικό κέντρο της πόλης παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Οι επενδυτές αναζητούν τέτοια ακίνητα, τα οποία ανακαινίζουν με στόχο την επίτευξη μίας υψηλής απόδοσης. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις επιλέγονται μεγαλύτερα ακίνητα, τα οποία στην συνέχεια, θα διαχωριστούν σε 2 – 3 διαμερίσματα. Συνήθως τα παραπάνω ακίνητα είναι ακίνητα τουλάχιστον 20 ετών».
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, βασική μεταβλητή για την πορεία της κτηματαγοράς, αποτελεί η πιθανή μαζική πώληση ακινήτων σε funds καθώς και η πορεία και η ένταση των πωλήσεων ακινήτων μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Στο κομμάτι της β’ κατοικίας, στο επίκεντρο βρίσκεται όπως είναι φυσικό, η Χαλκιδική, όπου η ζήτηση επίσης είναι πλέον ανοδική. Στο επίκεντρο παραμένουν τα εξοχικά σπίτια τα οποία βρίσκονται μπροστά στην παραλία με τις τιμές να ακολουθούν ανοδική πορεία, ειδικά στις περιοχές που αποτελούν καλοκαιρινό προορισμό για τους βαλκάνιους καθώς και στις περιπτώσεις όπου υπάρχει περιορισμένη προσφορά ακινήτων. Τέτοια παραδείγματα είναι το Πευκοχώρι, η Καλιθέα και η Βουρβουρού.
Σε υψηλά επίπεδα παραμένει αυτή την στιγμή και η προώθηση των εξοχικών κατοικιών, μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τόσο για διαμερίσματα στην Θεσσαλονίκη αλλά και για εξοχικές κατοικίες.