•Η Ericsson ολοκλήρωσε την υλοποίηση των πρώτων συστοιχιών NB-IoT (Narrow Band IoT clusters) στο δίκτυο 4G της Cosmote σε έντεκα ελληνικές πόλεις και hot spots
- Η Cosmote και η Ericsson αναπτύσσουν το οικοσύστημα IoT με τη συνεργασία του τοπικού εταίρου Fuelics και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
•Η λύση περιλαμβάνει υλοποίηση Massive IoT RAN (Radio Access Network – Δίκτυο Ραδιοπρόσβασης), την αναβάθμιση του Packet Core με την προσθήκη δυνατοτήτων ΙοΤ και τεμαχισμού δικτύου (network slicing) καθώς και την επαλήθευση της λειτουργικότητας του IoTΗ Ericsson (NASDAQ: ERIC) ολοκλήρωσε την υλοποίηση των πρώτων κυψελοειδών συστοιχιών NB-IoT στο δίκτυο 4G της Cosmote σε έντεκα ελληνικές πόλεις και hotspots, για να υποστηρίξει τις αναδυόμενες περιπτώσεις χρήσης mMTC (massive Machine Type Communications – μαζικές Επικοινωνίες Τύπου Μηχανής).
Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Ericsson θα αναβαθμίσει μέρος του δικτύου LTE της Cosmote με ένα λογισμικό το οποίο υποστηρίζει την τεχνολογία NB-IoT, καθιστώντας δυνατές περιπτώσεις μαζικής χρήσης ΙοΤ.
Επιπροσθέτως, η Ericsson και η Cosmote στοχεύουν στην ανάπτυξη περιπτώσεων χρήσης και στην οικοδόμηση του τοπικού οικοσυστήματος ΙοΤ. Σε συνεργασία με τον τοπικό εταίρο Fuelics και με τη χρήση της πλατφόρμας Ericsson IoT Accelerator, οι εταιρίες – χρησιμοποιώντας το εμπορικό δίκτυο της Cosmote – σχεδίασαν, έκαναν δοκιμές και εισήγαγαν μια νέα περίπτωση χρήσης του NB-IoT για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων – παρακολούθηση της χωρητικότητας των δεξαμενών καυσίμου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Ο Γιώργος Τσώνης, Executive Director Network Planning & Devops Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε: “Η Cosmote, αναγνωρίζοντας πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας του Διαδικτύου των Αντικειμένων, του ΙοΤ, είναι η πρώτη στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες στην Ευρώπη που εκτελεί δοκιμές του NB-IoT και εξελίσσει το δίκτυό της. Είμαστε έτοιμοι να εξελιχθούμε πέρα από την απλή παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης κινητών επικοινωνιών, να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά IoT και να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους, μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας».
Ο Γιώργος Παππάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ericsson για την Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε: «Το NB-IoT θα επιταχύνει την ανάπτυξη της αγοράς IoT στην Ελλάδα και θα ανοίξει τεράστιες ευκαιρίες για καινοτομία και επιχειρηματικότητα σε πολλούς κλάδους, όπως οι μεταφορές και η υγειονομική περίθαλψη, με αποτέλεσμα το λανσάρισμα νέων υπηρεσιών, οι οποίες πρόκειται να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής».
Κατασκευασμένο σύμφωνα με τα πρότυπα 3GPP, το NB-IoT επιτρέπει την ασύρματη σύνδεση ενός ευρέος φάσματος συσκευών και υπηρεσιών χρησιμοποιώντας ζώνες συχνοτήτων κυψελοειδών τηλεπικοινωνιών. Αυτή η τεχνολογία IoT είναι ιδιαίτερα οικονομικά αποδοτική και αποφέρει πολλά άλλα πλεονεκτήματα, όπως η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας/δυνατότητα λειτουργίας με μπαταρία επί σειρά ετών, η εκτεταμένη κάλυψη ακόμη και σε εσωτερικούς ή υπόγειους χώρους, η μαζική συνδεσιμότητα χιλιάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων συσκευών σε ένα κελί κάλυψης, και η υψηλή αξιοπιστία της μετάδοσης. Αξιοποιώντας το υπάρχον δίκτυο LTE, η Cosmote μπορεί να υλοποιήσει και να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα νέων περιπτώσεων χρήσης και υπηρεσιών ΙοΤ σε έξυπνες πόλεις, διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και πολλά άλλα.