του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Τελικά όλοι έβαλαν νερό στο κρασί τους, φόρεσαν το καλύτερο χαμόγελο τους και προσήλθαν στη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, με διάθεση να βρεθεί η χρυσή τομή. Από τις Βρυξέλλες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετέφερε το μήνυμα ότι οι μαξιμαλιστικές προεκλογικές προσεγγίσεις σ’ ένα τόσο καίριας σημασίας ζήτημα όπως αυτό των “κόκκινων δανείων” δεν έχουν πιθανότητες επιτυχίας.
Η διάρκειας 2 ωρών συνάντηση των τραπεζιτών υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τους Υπουργούς, δεν τελεσφόρησε. Υπήρξε όμως πρόοδος και κλίμα συνεννόησης. Υπήρξε συμφωνία στο γεγονός ότι ο υφιστάμενος Νόμος Κατσέλη δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραταθεί περαιτέρω. Επομένως το διάδοχο νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να συμφωνηθεί και να καταρτισθεί το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
- Ο Πρωθυπουργός έριξε την ιδέα να υπάρξουν ρυθμίσεις δανείων με βάση το υπόλοιπο του δανείου:
Αντί να ασχολούμαστε με το ύψος της αντικειμενικής ή της εμπορικής αξίας κάθε ακινήτου, ας ασχοληθούμε με το πραγματικό πρόβλημα:
Πόσα λεφτά δανείστηκε ο δανειολήπτης, πόσα πλήρωσε μέχρι σήμερα, ποιο είναι το υπόλοιπο και πώς -με βάση την περιουσιακή και εισοδηματική του κατάσταση- μπορεί να διευκολυνθεί στην εξόφλησή του.Με την πρόταση αυτή ικανοποιούνται οι τράπεζες που δεν ήθελαν μια γενικευμένη απόφαση για κούρεμα δανείων, αλλά μία κατά περίπτωση αξιολόγηση των οικονομικών δεδομένων και δυνατοτήτων κάθε δανειολήπτη χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες και παρεμβάσεις των δικαστηρίων.
Συμφωνήθηκε ότι οι τραπεζίτες θα επεξεργάζονταν περαιτέρω τα στοιχεία που έχουν συλλέξει από τους “κόκκινους” δανειολήπτες και θα τα παραδώσουν στην κυβέρνηση ώστε να υπολογισθούν με ακρίβεια τα όρια προστασίας και το κόστος τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για τον Προϋπολογισμό.
Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά και η συνάντηση των τραπεζιτών με τα κορυφαία στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου προετοιμάσθηκε προσεκτικά και με συγκαταβατική διάθεση. Αμέσως αφαιρέθηκαν οι ακραίες διεκδικήσεις: Ούτε οι 75.000 € ως αντικειμενική τιμή προστατευόμενης κατοικίας μπορούσε να γίνει δεκτή ούτε φυσικά οι 250.000 € εμπορική τιμή που διεκδικούσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου.
Τα κυβερνητικά στελέχη επέμειναν ότι εκλογές με μαζικούς πλειστηριασμούς και εξώσεις δεν μπορούν να γίνουν. Η προστασία της α’ κατοικίας έπρεπε να είναι καθολική είτε αφορούσε στεγαστικά δάνεια είτε επιχειρηματικά με εγγύηση την α’ κατοικία. Οι τράπεζες ζήτησαν σαφώς προσδιορισμένα τα όρια παρέμβασης (επιμήκυνση, “κούρεμα”) όχι όμως και αυτοματοποιημένα. Θα έπρεπε να υπάρχει μια αξιολόγηση της ικανότητας του δανειολήπτη “να βγάλει λεφτά από το σεντούκι” για να τακτοποιήσει την οφειλή του.
Από τις Βρυξέλλες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε μεταφέρει το μήνυμα των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι το αρχικό γενναιόδωρο σχέδιο Φλαμπουράρη είχε απορριφθεί χωρίς περαιτέρω συζήτηση επειδή καλλιεργούσε τον “ηθικό κίνδυνο” και την νοοτροπία του στρατηγικού κακοπληρωτή.
Το βασικό σχέδιο είναι να μπορέσουν οι τράπεζες να περιλάβουν τους 231.000 δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στον Νόμο Κατσέλη ο οποίος καταργείται σε λίγες μέρες, στα πακέτα δανείων που τιτλοποιούν και πωλούν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές και funds. Για να γίνει αυτό πρέπει να σταματήσει η “ασυλία” των δανείων αυτών (συνολικού ύψους 18 δισ Ευρώ) και να δοθεί η ευκαιρία στους αγοραστές των τιτλοποιημένων δανείων να εισπράξουν ένα μέρος των χρημάτων.
Ήδη η Alpha Bank προετοιμάζει δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα μπορούσαν να απαλλάξουν τον ισολογισμό της από κόκκινα δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Το ένα από τα χαρτοφυλάκια περιλαμβάνει δάνεια ύψους 1.5 δισ. ευρώ εξασφαλισμένα έναντι περιουσιακών στοιχείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το δεύτερο πακέτο ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.
Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος και για το μεγάλο σχέδιο μεταφοράς των προβληματικών δανείων των τραπεζών σε ένα όχημα ειδικού σκοπού όπως προβλέπει τόσο το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και το κυβερνητικό σχέδιο με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.