Γράφει η Βικτώρια Μακρή

Πολλά τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη μέσα στο 2019, με ισχυρό πονοκέφαλο να δημιουργεί στους Ευρωπαίους η ραγδαία άνοδος του Ευρωσκεπτικισμού. Λιγότερο από 4 μήνες μας χωρίζουν από τις επερχόμενες ευρωεκλογές και τα ανοιχτά μέτωπα της Ευρώπης , όπως η κρίση του Βrexit , δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί, ενώ η άνοδος των λαϊκιστών και των ακροδεξιών σε πολλές χώρες της ΕΕ είναι απογοητευτική. Παράλληλα, ανοιχτή πληγή συνεχίζει να αποτελεί για την Ευρώπη το προσφυγικό , ενώ η σκιά του ιταλικού χρέους συνεχίζει να την τρομάζει.

O Ευρωσκεπτικισμός διαταράσσει και υποβιβάζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενώ αναντίρρητα αποτελεί μια σοβαρή εξωτερική απειλή. Μια απειλή που προσπαθεί με κάθε τρόπο να πολεμήσει η Ένωση και οι φιλοευρωπαϊστές. Σε αυτή τη λογική ο Μάνφρεντ Βέμπερ υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν προερχόμενος από ένα παραδοσιακό κόμμα, το Ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα στοχεύει στην περιοδεία του στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει αυτό το ρεύμα. Mε το σύνθημα φιλόδοξη Ευρώπη ο Μανφρεντ Βέμπερ κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε:

  • ‘’Οι λαϊκιστές τόσο στην αριστερά όσο και στην δεξιά δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας αλλά τις καταστρέφουν’’.

Φυσικά η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μεταφράζεται σε αντίδραση κατά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δεν αποτελεί καινούριο φαινόμενο. Το ισχυρότερο ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού ξεκίνησε με την οικονομική κρίση του 2008 και την λεγόμενη κρίση της ευρωζώνης. Ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου ήρθε να επιβεβαιώσει έναν ισχυρό πόλο ευρωσκεπτικιστών που έχει δημιουργηθεί ενάντια στην Ένωση.

Δεν είναι καθόλου σπάνια η τακτική πολλών ηγετών της Ευρώπης , να υποκύπτουν στον λαϊκισμό κατηγορώντας την ΕΕ για μέτρα και σκληρές πολιτικές που λαμβάνουν. Αυτή η κοντόφθαλμη πολιτική των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζει την Ευρώπη ως εξιλαστήριο θύμα προκειμένου να δικαιολογήσει σκληρές δημοσιονομικές κυρίως πολιτικές , δεν έχει ακολουθηθεί μόνο από την Ελλάδα. Γ’ αυτό και οι πολίτες αντιλαμβάνονται μόνο τα αρνητικά της ένωσης , ενώ αδυνατούν να αντιληφθούν την δυσκολία προσαρμογής της χώρας αν βαδίσει μόνη της σε ένα διεθνές παγκοσμιοποιημένο  περιβάλλον, ξεχνώντας παράλληλα τις δημοκρατικές αξίες που πρεσβεύει και προστατεύει η Ευρώπη. Ωστόσο, στην Ελλάδα όσο συνεχίζουν να υφίστανται αληθινά προβλήματα όπως το υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους , οι πολίτες τα μόνα θετικά που αντιλαμβάνονται είναι η πιο εύκολη διαφυγή τους στο εξωτερικό.

Κάθε κρίση αναμφισβήτητα μπορεί να μεταφραστεί σε ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση. Έτσι έχει μάθει να απαντάει στις κρίσεις και η Ευρώπη της δημοκρατίας και των αξιών που στηρίζεται στην ευημερία και ελευθερία των πολιτών της. Με τα σωστά αντανακλαστικά πρέπει να αντιμετωπίσει και αυτή την κρίση προτού ο ευρωσκεπτικισμός την κυριεύσει.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ