H τρίτη διαδοχική απόρριψη δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να μην εγκρίνει -για τρίτη φορά- το αίτημα της Euroins Insurance Group να αποκτήσει το 100% της ασφαλιστικής Credit Agricole Life προφανώς εμπεριέχει ένα  «ηχηρό» μήνυμα για τον υποψήφιο αγοραστή.

Η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ) συνεδρίασε για το θέμα την περασμένη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου.

Το σκεπτικό της απόφασης,  έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος.  Ο επόπτης σημειώνει ότι η Euroins Insurance Group  έχει «φουσκώσει» την κεφαλαιακή της επάρκεια με ενδοομιλικές συναλλαγές, διαθέτει υψηλό δανεισμό και μη επαρκή τεχνογνωσία για να αποκτήσει ασφαλιστική εταιρεία Ζωής.

Η απόφαση της ΕΠΑΘ θεωρεί ότι το επιχειρηματικό υπόδειγμα και η στρατηγική ανάπτυξης της Euroins Insurance Group, του ομίλου στον οποίο ανήκει αλλά και των μετόχων του, στηρίζεται, σε σημαντικό βαθμό, στον εξωτερικό δανεισμό και σε ενδοομιλικές συναλλαγές. Η Euroins, αντί να στραφεί στη διαφύλαξη των συμφερόντων των ασφαλισμένων και στην άμεση αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, τα τελευταία χρόνια, η ρουμανική ασφαλιστική θυγατρική Ζημιών (Euroins Romania Asigurate), που αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυσή της, αποφάσισε να εισέλθει σε νέες «ανώριμες» ασφαλιστικά αγορές, οι οποίες δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά πρότυπα.