Σε θετικό έδαφος κινούνται τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη με τον ιταλικό FTSE MIB να ηγείται των κερδών καταγράφοντας αύξηση άνω του 3%. Η άνοδος του ιταλικού δείκτη δείχνει αναστροφή του κλίματος που οφείλεται εν πολλοίς στη προθυμία σου αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο να εξετάσει την μείωση του στόχου του ελλείμματος για το 2019. Η αμερικάνικη τράπεζα όπως φαίνεται όμως βλέπει μ’ άλλο μάτι την στροφή της ιταλικής κυβέρνησης, εκτιμώντας στο τελευταίο της υπόμνημα ότι οι μικρές τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής στον προϋπολογισμό είναι απίθανο να σταματήσουν τη διαδικασία παράβασης της Ε.Ε.
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ρώμη και τις Βρυξέλλες για να αποφευχθεί μια πειθαρχική διαδικασία κατά της Ιταλίας.
Το θέμα του Brexit (χθες επικυρώθηκε από τους 27 η συμφωνία εξόδου της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ) και των τιμών του πετρελαίου βρίσκονται επίσης ψηλά στην ατζέντα των επενδυτών, ιδιαίτερα μετά την κατρακύλα των τιμών σε χαμηλό άνω του ενός έτους την περασμένη Παρασκευή, υποχωρώντας κατά 7,7% στα 50,42 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα τα futures αργού τύπου WTI ανακάμπτουν ελαφρώς στα 51,12 δολάρια.
Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,92%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει κέρδη της τάξης του 1,35%.
Αντίθετα, σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,77% σημειώνει ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ενώ ο Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα κινείται οριακά χαμηλότερα. Σε θετικό έδαφος με κέρδη 1,24% κινείται αυτήν την ώρα ο Kospi στη Νότια Κορέα, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης της Ταιβάν ενισχύεται κατά 1,01%.
Έντονο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών για την επικείμενη συνάντηση του κινέζου προέδρου Xi Jinping με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Μπουένος Άιρες στο περιθώριο της συνόδου του G20 που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας.
ε απώλειες έκλεισε η Wall Street την Παρασκευή μία ημέρα μετά την αργία των Ευχαριστιών. Οι δείκτες δέχτηκαν πίεση από την πτώση του πετρελαίου η οποία ξεπέρασε το 7%.