Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Με έντονο προβληματισμό υποδέχθηκε ο ασφαλιστικός κλάδος την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της κυβέρνησης Μέι στη Μ. Βρετανία για το Brexit, καθώς -στην παρούσα μορφή της- σηματοδοτεί το τέλος της απρόσκοπτης πρόσβασης των εταιρειών με έδρα το City στις χρηματοικονομικές αγορές της ΕΕ.

Όπως έγινε γνωστό, η συμφωνία στηρίζεται στο υφιστάμενο σύστημα «ισοδυναμίας» (equivalence) για την πρόσβαση τρίτων χωρών στις χρηματοοικονομικές αγορές της ΕΕ, το οποίο -εάν τελικά ισχύσει- θα δώσει στις βρετανικές εταιρείες αντίστοιχη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ με αυτή που απολαμβάνουν οι όμιλοι από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Οι βρετανικές εταιρείες, ωστόσο θα δεσμεύονται από πολλούς κανόνες της ΕΕ για σειρά ετών.

Πολλοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της Μ. Βρετανίας  προσέβλεπαν σε μια προνομιακή μεταχείριση που θα έδινε στους ομίλους του City προνομιακή πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ. Αντίθετα, βάσει του καθεστώτος ισοδυναμίας, η πρόσβαση των «τρίτων» μπορεί να αποκοπεί εντός 30 ημερών. Ήδη η Ένωση Μεσιτών Ασφαλίσεων LIIBA εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τη συμφωνία, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θολώνει επικίνδυνα το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας για τη Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων IDD, υπονομεύοντας την ικανότητα των μεσιτών του City να δραστηριοποιούνται απρόσκοπτα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες που εδρεύουν στο City έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλους τους κλάδους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε όλες τις χώρες της Ένωσης. Το καθεστώς ισοδυναμίας, ωστόσο, ισχύει για μια πολύ πιο περιορισμένη γκάμα υπηρεσιών, από την οποία έχουν εξαιρεθεί μεγάλοι κλάδοι, όπως π.χ. τις εμπορικές δανειοδοτήσεις (commercial bank lending). Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η ισοδυναμία καλύπτει μόλις το 25% όλων των διασυνοριακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Το σχέδιο συμφωνίας εκτιμάται ότι θα διογκώσει την… τάση των ομίλων του City να μετακινήσουν μέρος των δραστηριοτήτων τους σε άλλες χώρες της ΕΕ για να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό τους «διαβατήριο». Απομένει ωστόσο να φανεί εάν το σχέδιο θα ισχύσει στη σημερινή του μορφή, καθώς όπως γράφονταν αυτές οι γραμμές η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι κλυδωνιζόταν και η έγκριση της συμφωνίας από το βρετανικό Κοινοβούλιο κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι…

 

Insuranceworld.gr