Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Πέρυσι τέτοια εποχή ο Υπουργός Οικονομικών μιλούσε στη δημόσια τηλεόραση και διαβεβαίωνε τους Έλληνες ότι θα έρθουν στη χώρα, τόσες επενδύσεις κι επενδυτές που δεν θα μπορούμε να τους διαχειριστούμε…
Ένα χρόνο αργότερα, ο ίδιος υπουργός τρέχει, με το κόκκινο σακίδιο του, στα διεθνή fora ικετεύοντας τους διαχειριστές κερδοσκοπικών fund, να ρίξουν μερικά ψίχουλα στο καλάθι του ελληνικού χρέους, για να καταφέρει να εκδώσει ένα μικρό έστω ομόλογο που να δικαιολογεί «στοιχειώδη έξοδο στις αγορές».
Οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν δείχνουν μεγάλη προθυμία να επενδύσουν στην Ελλάδα. Πρώτα απ’ όλα επειδή οι ίδιοι οι Έλληνες αποφεύγουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Οι Έλληνες διατηρούν σε τράπεζες του εξωτερικού καταθέσεις ίσες με το δημόσιο χρέος της χώρας. Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών διατηρεί -νομίμως- τις αποταμιεύσεις του σε τράπεζες του εξωτερικού και όχι στην Ελλάδα.
Επιπλέον η Ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει πια ότι είναι έρμαιο ιδιωτικών συμφερόντων σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις της χώρας.
- Γιατί δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το Ελληνικό;
- Ποια μικρο-συμφέροντα καθυστερούν την επένδυση στις Σκουριές;
- Ποιος εμποδίζει τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις;
- Πως είναι δυνατόν να αποτιμάται η 20ετής επέκταση της Σύμβασης Παραχώρησης του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας λιγότερο από 500 εκατ. Ευρώ;
Ας προσπαθούσαμε να περιγράψουμε με 50 λέξεις την Ελληνική Οικονομία.
Δυστυχώς θα καταλήγαμε στις εξής:
- Κρατικοδίαιτο μοντέλο καπιταλισμού.
- Αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση.
- Προβληματικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
- Χαμηλή κεφαλαιοποίηση της αγοράς,
- Κρατική υπερ-ρύθμιση
- Γραφειοκρατία
- Αδυναμία χρηματοδότησης ακόμη και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- Κακή ποιότητα θεσμών.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα, στην οποία κορυφαία διακύβευση του Προϋπολογισμού 2019 δεν είναι η ανάπτυξη, δεν είναι οι επενδύσεις, δεν είναι η απασχόληση, ΕΙΝΑΙ οι ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.
- Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΗΛΙΟΣ, το 20% των Ελλήνων συνταξιούχων σήμερα, είναι κάτω των 66 ετών και απορροφούν το 25% της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
- Η μέση σύνταξη για τους κάτω των 66 ετών συνταξιούχους είναι 1.235 Ευρώ. Για τους άνω των 66 ετών συνταξιούχους οι μέσες αποδοχές δεν ξεπερνούν τα 921 Ευρώ.
- Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι όση και ο μέσος μισθός περίπου.
- Για κάθε 10 συνταξιούχους, αντιστοιχούν μόλις 13 εργαζόμενοι που πληρώνουν γλίσχρες εισφορές για να καλύψουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη.
Στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2018 , η Ελλάδα υποχώρησε κατά τέσσερις θέσεις στη γενική κατάταξη ανταγωνιστικότητας, στην 57η μεταξύ 140 χωρών, από την 53η το 2017.
Η Ελλάδα κατατάσσεται 44η στην ικανότητα καινοτομίας, 59η στον τομέα της ασφάλειας και 87η στην αποτελεσματικότητα των θεσμών. Την καλύτερη επίδοση η χώρα μας την εμφανίζει στον τομέα «ανθρώπινου κεφαλαίου και ειδικότερα στο «προσδόκιμο υγιούς ζωής», όπου βρίσκεται στην 20ή θέση, ενώ σε ό,τι αφορά τη μακροοικονομική σταθερότητα μετά βίας κατατάσσεται στην 83η θέση.
Οι πολιτικοί μας όμως περί άλλων τυρβάζουν.
«Των οικιών ημών εμπιπραμένων υμείς άδετε…»