Στα «δύσκολα» εισέρχονται πλέον οι δασικοί χάρτες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι σε μία εβδομάδα θα αναρτηθούν οι χάρτες της Ραφήνας, της Νέας Μάκρης και του Πικερμίου στην Ανατολική Αττική, όπου συμπεριλαμβάνονται και οι πυρόπληκτες περιοχές. Στο ίδιο «πακέτο» αναρτήσεων περιλαμβάνονται δήμοι του Λεκανοπεδίου, τα υπόλοιπα των νομών Δράμας και Κοζάνης, καθώς και αρκετές περιοχές σε νησιά των Κυκλάδων.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο νέος κύκλος αναρτήσεων θα ανοίξει την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου. Εκτός από τις πέντε προαναφερθείσες, θα περιλαμβάνει τις περιοχές Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Αμαρουσίου, Νέας Ιωνίας, Φιλοθέης και Μελισσίων, καθώς και τα Μέγαρα (με τα οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος των αναρτήσεων στη Δυτική Αττική).
Ειδικά για τις πυρόπληκτες περιοχές, το υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρίνισε στη χθεσινή του ανακοίνωση ότι στους αναρτημένους χάρτες θα περιλαμβάνονται και οι περιοχές που κηρύσσονται αναδασωτέες. «Η ενσωμάτωση στον δασικό χάρτη της περιοχής που κηρύχθηκε αναδασωτέα μετά την πυρκαγιά του Ιουλίου, πέρα από συνταγματική υποχρέωση, συμβάλλει στη διάφανη ενημέρωση των πολιτών και των φορέων της οικονομίας, αλλά και στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό των χρήσεων γης και στην εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας στις περιοχές ενδιαφέροντος. Πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθήθηκε και πέρυσι στον Κάλαμο και στη Ζάκυνθο, όταν και το ΥΠΕΝ ενσωμάτωσε την κήρυξη των αναδασωτέων στην ανάρτηση των δασικών χαρτών», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση. Οι αποφάσεις θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τις αμέσως επόμενες ημέρες, πριν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Οσο για τις αναρτήσεις δασικών χαρτών στην υπόλοιπη Ανατολική Αττική, το υπουργείο υποσχέθηκε περισσότερα το αμέσως προσεχές διάστημα.
Στο ίδιο «πακέτο» αναρτήσεων περιλαμβάνονται διάφορες περιοχές των Κυκλάδων: Οι περιοχές Οίας, Βόθωνος, Βουρβούλου, Εξω Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Θήρας και Θηρασιάς στη Σαντορίνη, ο Αδάμαντος στη Μήλο, η Ανω Μερά στη Μύκονο και ολόκληρα τα νησιά Ανάφη, Σίκινος και Φολέγανδρος. Επίσης περιλαμβάνεται το υπόλοιπο του νομού Δράμας (πλην των περιοχών Δράμας, Καλαμπακίου, Κεφαλαρίου, Αγίου Αθανασίου, Καλαμώνος και Μεγάλου Αλεξάνδρου που έχουν ήδη αναρτηθεί).
Τέλος, θα αναρτηθούν μόνο οι χορτολιβαδικές εκτάσεις του Δήμου Κοζάνης, προκειμένου να συμπληρωθεί ο δασικός χάρτης. Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, δηλαδή εκείνες που μεσολαβούν ανάμεσα στις δασικές και στις γεωργικές (και είναι κατά τεκμήριο δημόσιες) προστατεύονταν από τη δασική νομοθεσία και μέχρι το 2014 συμπεριλαμβάνονταν στους υπό σύνταξη δασικούς χάρτες. Ωστόσο, με τον ν.4280/14 (που έμεινε γνωστός ως «δασοκτόνος») οι πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις «αποδεσμεύθηκαν» από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας (στην ουσία με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο απεκδύθηκε των δικαιωμάτων του). Η υποχρέωση καταγραφής τους στους δασικούς χάρτες επανήλθε δύο χρόνια αργότερα (με τον ν.4389/16) και έτσι οι περιοχές στις οποίες την τελευταία διετία αναρτήθηκαν χάρτες χωρίς τις χορτολιβαδικές εκτάσεις (όπως η Κοζάνη) θα συμπληρωθούν σταδιακά. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο μνημόνιο, μέσα στο φθινόπωρο θα αναρτηθεί το 8% των δασικών χαρτών, ενώ έως τον Νοέμβριο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εξέταση των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν μέσα στο 2017.