Από τις λίγες μετοχές με άνοδο χθες, κόντρα στην ευρύτερη διόρθωση που έπληξε το ελληνικό χρηματιστήριο, ήταν η μετοχή του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας.
Η μία από τις μόλις δύο του FTSE25 Large Cap, με σταθερά θετική διακύμανση στη διάρκεια της συνεδρίασης (η άλλη ήταν της Coca Cola HBC).
    Συνολικά 9 από τις 25 του δείκτη με θετικό πρόσημο, και με του ΔΑΑ να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο, με 3,76% έως τα 11,87 ευρώ (υψηλό ημέρας).
Και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές, με την συνδρομή προσυμφωνημένων εντολών που λόγω μεγέθους δεν μπορούσε να περάσουν απαρατήρητες.
Ειδικότερα, στις 11.23′ πραγματοποιήθηκε συναλλαγή για 100.000 μτχ στα 11,49 ευρώ, στις 11.44′ επίσης για 100.000 μτχ στα 11,68 ευρώ, στις 14.00′ για 510.000 μτχ στα 11,70 ευρώ και τέλος στις 14.08′ για άλλες 90.000 μτχ στα 11,70 ευρώ.
  Συνολικός τζίρος, μέσω “πακέτων” 9,35 εκατ. ευρώ, ασυνήθης για την συγκεκριμένη μετοχή.
  •   Παράγοντες της αγοράς απέδωσαν τις αυξημένες συναλλαγές, με τόσο μεγάλα πακέτα, και μάλιστα σε άνοδο της τιμής της μετοχής στη νέα προκήρυξη για την πρώτη φάση του νέου διαγωνισμού για τα έργα επέκτασης που αναμένεται τον Οκτώβριο.

 

Αυτό είχε ειπωθεί από τον Γιώργο Καλλιμασιά στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών. Ο διευθύνων σύμβουλος του φορέα, δίχως να αναφερθεί ρητά σε ακύρωση του αρχικού διαγωνισμού (ύψους €1,3 δισ.), έκανε λόγο για επιμέρους διαδικασίες μικρότερων έργων.
    Στην τελευταία φάση του παλαιού διαγωνισμού είχαν παραμείνει τα σχήματα AKTOR–IC Ictas και AVAX-METKA, ενώ το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ–Redex είχε αποχωρήσει σε προηγούμενο στάδιο.
  • Ομως,  με τη ματαίωση του λεγόμενου Early Contractor Involvement η “τράπουλα ξαναμοιράζεται”.
Η νέα ανοικτή διαδικασία επιτρέπει να επιστρέψουν όμιλοι που είχαν αποχωρήσει από τον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά και να διαμορφωθούν διαφορετικές συμμαχίες και κοινοπρακτικά σχήματα.