Η AKTOR Ανανεώσιμες, 100% θυγατρική της AKTOR, υπέγραψε την Τετάρτη δεσμευτικό μνημόνιο κατανόησης με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για την απόκτηση του 51% χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης που η ΔΕΠΑ αναπτύσσει μέσω εταιρειών-κατόχων, με τη ΔΕΠΑ να διατηρεί το 49%.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τοποθετείται εντός του 4ου τριμήνου του 2026.
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου δεν αγόρασε «τη μισή ΔΕΠΑ», ούτε το 51% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
- Αγόρασε το 51% ενός συγκεκριμένου, μη κατασκευασμένου pipeline και αυτό είναι που κάνει τη συμφωνία ενδιαφέρουσα.
Τι ακριβώς περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο
Δύο ομάδες έργων.
- Η Ομάδα Α: υβριδικά έργα με φωτοβολταϊκούς σταθμούς 221,1 MW συνδυασμένους με μπαταρίες μέγιστης ισχύος έγχυσης 221,1 MW, για τα οποία έχουν εκδοθεί ΑΕΠΟ και έχουν υποβληθεί αιτήσεις για Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης.
Πρόκειται, για το χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής New Spes Concept, 14 φωτοβολταϊκά έργα περίπου 222 MW σε διάφορες περιοχές της χώρας.
- Η Ομάδα Β: αυτοτελή συστήματα αποθήκευσης 250 MW, με περιβαλλοντικές εγκρίσεις ή Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, με τα οποία κατά δήλωση του CEO της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνου Ξιφαρά, η εταιρεία συμμετέχει στον διαγωνισμό του ΥΠΕΝ.
Άρα τα 471,1 MW είναι 221,1 MW φωτοβολταϊκά + 250 MW αυτόνομη αποθήκευση.
Οι συνδεδεμένες μπαταρίες των υβριδικών δεν προσμετρώνται.
Σε όρους «ΑΠΕ» με τη στενή έννοια, το χαρτοφυλάκιο είναι 221 MW.
- Τα υπόλοιπα 250 MW είναι αποθήκευση και αυτό είναι μάλλον το πιο πολύτιμο κομμάτι.
Το τίμημα που δεν ανακοινώθηκε
Η ανακοίνωση δεν αποκαλύπτει τίμημα.
Το ποσό των €370 εκατ. που κυκλοφορεί ως «deal» είναι κάτι άλλο.
- Είναι η εκτιμώμενη συνολική επένδυση για την πλήρη ανάπτυξη και κατασκευή του 100% του χαρτοφυλακίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστούν όροι σύνδεσης για το σύνολο των έργων, με χρηματοδότηση από ίδια κεφάλαια και δανεισμό.
Ο χρόνος υλοποίησης εκτιμάται σε 18–24 μήνες από την εξασφάλιση των όρων σύνδεσης.
Με άλλα λόγια, η AKTOR αναλαμβάνει το 51% ενός μελλοντικού capex της τάξης των €190 εκατ., όχι μια εξαγορά €370 εκατ.
Τι κερδίζει η AKTOR
- Όγκο προς τον στόχο. Ο όμιλος έχει θέσει στόχο επενδύσεις άνω του €1 δισ. έως το 2028–2029 για χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ και αποθήκευσης που θα προσεγγίζει τα 1,3 GW, με σχέδιο για περίπου 420 MW φωτοβολταϊκών και 100 MW μπαταριών σε λειτουργία έως το τέλος του 2026 και 145 MW αιολικών έως το τέλος του 2028. Τα 471 MW της ΔΕΠΑ , σε συνδυασμό με τα 1.044 MW αιολικών της ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ (SPA 3/9, ΑΕΠΟ 20/1, επένδυση €1,2 δισ.) που κάλυψε το banks.com.gr στις 11/9, μετατρέπουν τον στόχο του 1,3 GW από φιλοδοξία σε συγκεκριμένα μεγέθη.
- Έλεγχο χωρίς πλήρες ρίσκο. Το 51% δίνει ενοποίηση και διοικητικό έλεγχο, ενώ η ΔΕΠΑ παραμένει με 49% και μοιράζεται το κόστος. Η AKTOR φέρνει κεφάλαια και κατασκευαστική ικανότητα, η ΔΕΠΑ φέρνει άδειες που έχουν ήδη περάσει το περιβαλλοντικό στάδιο.
- Αποθήκευση με «εισιτήριο» διαγωνισμού. Τα 250 MW αυτόνομων μπαταριών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό του ΥΠΕΝ είναι το asset που, αν επιλεγεί, αποκτά εγγυημένη αποζημίωση, κάτι που τα φωτοβολταϊκά χωρίς όρους σύνδεσης δεν έχουν.
- Εμβάθυνση της σχέσης με τη ΔΕΠΑ. Είναι το δεύτερο κεφάλαιο μετά την Atlantic SEE LNG Trade (Νοέμβριος 2025, AKTOR 60%/ΔΕΠΑ 40%), που τον Ιούνιο 2026 διπλασίασε τη συμφωνία με τη Venture Global σε 1 εκατ. τόνους LNG ετησίως για 20 χρόνια από το 2030. Ο Εξάρχου χτίζει με τον ίδιο εταίρο και το αέριο και το ρεύμα.
Τι δεν κερδίζει
Δεν αποκτά τα λειτουργούντα ή υπό κατασκευή έργα της ΔΕΠΑ. Δεν γίνεται προς το παρόν συζήτηση για τα 500 MW σε φάση κατασκευής και τα 85 MW σε λειτουργία, στα οποία η ΔΕΠΑ δεν έχει 100% ιδιοκτησία.
Δεν αποκτά ώριμο, cash-generating χαρτοφυλάκιο, τα έργα δεν έχουν ακόμη όρους σύνδεσης, και το ρίσκο σύνδεσης στο ελληνικό δίκτυο δεν είναι θεωρητικό. Και δεν έχει ακόμη κλείσει. Υπογράφηκε μνημόνιο, με κλείσιμο στο 4ο τρίμηνο.
Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, είναι η μείωση κόστους και ρίσκου για έργα χωρίς όρους σύνδεσης και η εξασφάλιση υπεραξίας από το τίμημα.
Το ερώτημα «ποιος κέρδισε» απαντιέται, τελικά, από δύο αριθμούς που δεν γνωρίζουμε ακόμη. Το τίμημα και τους όρους σύνδεσης.










