Μέσα σε 3 μόλις χρόνια, ο Κυπριακός τουρισμός κατέγραψε αύξηση των αφίξεων κατά περίπου +40% και αύξηση εσόδων που αγγίζει το +50%.

Το «μυστικό» της επιτυχίας δεν είναι μυστικό.

Το αποκάλυψε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Κωνσταντίνο Δεριζιώτη (Money & Tourism).

H επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα.

  • Ένα μοντέλο που στην Ελλάδα το αναζητούμε εδώ και χρόνια αλλά η Κύπρος απλώς το εφαρμόζει.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Κύπρος έχασε μονομιάς περίπου 1 εκατομμύριο Ρώσους επισκέπτες.

Αποφασίστηκε αμέσως η στρατηγική επανατοποθέτηση του προϊόντος.

Νέες αγορές, νέες συνδέσεις, νέος προσανατολισμός προς τον Κόλπο και την Κεντρική Ευρώπη.

  • Η απώλεια όχι απλώς αναπληρώθηκε, αλλά ξεπεράστηκε.

Σήμερα, με τον τουρισμό να συνεισφέρει περίπου το 14% του κυπριακού ΑΕΠ και την οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό +3,8%, το νησί αποδεικνύει ότι γεωγραφική εγγύτητα σε μια εμπόλεμη ζώνη δεν σημαίνει αναπόφευκτα οικονομική αιμορραγία.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης το είπε με απλά λόγια.

  • Η Κύπρος σήμερα δεν έχει πρόβλημα ασφάλειας, έχει πρόβλημα εικόνας σε ορισμένες αγορές.

Γι’ αυτό ακριβώς κινείται, με επαφές σε Βρυξέλλες και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με στόχο να διορθώσει μιαν αντίληψη που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στον τουρισμό, η πραγματικότητα χωρίς αφήγημα χάνεται και η Κύπρος το ξέρει καλά.