Μέσα Ιανουαρίου 2025 είχε επιχειρήσει ο ΟΔΔΗΧ την πρώτη έξοδο στις αγορές για την περυσινή χρονιά.

Εγχείρημα, μέσω ομολόγου 10ετούς διάρκειας, που στέφθηκε από θεαματική επιτυχία, καθώς η προσφορά από την πλευρά ξένων αγοραστών ξεπέρασε τα 33 δισ. ευρώ.

Η ανταπόκριση primary/secondary dealers ήταν αποτέλεσμα της καλής πορείας των οικονομικών μεγεθών και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Με το ποσό που, τελικά, αντλήθηκε καλύφθηκαν τα 3 από τα 8 δισ. του ετήσιου προγράμματος που είχε παρουσιάσει ο Δημήτρης Τσάκωνας, Δεκέμβριο 2024.

Πιστός/σταθερός στην υλοποίηση του σχεδιασμού ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, φρόντισε να καλύψει σημαντικό μέρος δανεισμού, από την αρχή του έτους, προλαμβάνοντας έτσι τις αναταράξεις που ακολούθησαν (και ) στις αγορές χρέους/κρατικών ομολόγων το 2025.

Δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας, ρευστότητας και για το 2026, η κοινότητα θεωρεί πως ο ΟΔΔΗΧ  θα επιχειρήσει πάλι ανάλογη-προληπτικού χαρακτήρα- ενέργεια τον Ιανουάριο.

Σημειώνουν δε, πως το mandate για το 10ετές, είχε δοθεί σε Goldman Sachs, BofA Securities, Morgan Stanley, Deutsche Bank, Societe Generale και Εθνική Τράπεζα (από το εγχώριο banking).

Διακηρυγμένη η πρόθεση δραστικής μείωσης των οφειλών από τις διακρατικές συμφωνίες (Greek Loan Facility) του πρώτου μνημονίου, καθότι οι ακριβότερες (δανειακά).