του Κώστα Σιαμπράκου, Meizon Παροχή Χρημ/κών Υπηρεσιών
Όλο και πιο κοντά στον στόχο της υπέρβασης της αξίας ενεργητικού των 28 δισ. ευρώ πλησιάζει η ελληνική αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς, την εβδομάδα που πέρασε, με αρωγό, για ακόμη μία φορά, τους μεριδιούχους και τις τοποθετήσεις νέων κεφαλαίων, κατάφερε να υπερκεράσει τις αρνητικές αποδόσεις που σημειώθηκαν σε κατηγορίες με υψηλό μερίδιο αγοράς.
Αναλυτικότερα, στο επταήμερο που διανύσαμε, το ενεργητικό σημείωσε μικρή άνοδο 0,24% και διαμορφώθηκε σε 27,89 δισ. ευρώ. Η απόλυτη αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 67,66 εκατ. ευρώ οφείλεται αποκλειστικά στις εισροές αξίας 101,31 εκατ. ευρώ. Η εικόνα, μάλιστα, των ροών ήταν διάχυτα θετική, με την πλειονότητα των κατηγοριών να καταγράφουν θετικό ισοζύγιο συναλλαγών και μόνο ελάχιστες μικρές εκροές.
Κορυφαίοι αποδέκτες νέων κεφαλαίων ήταν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 42,36 εκατ. ευρώ, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 26,74 εκατ. ευρώ, τα Μικτά Α/Κ με 14,03 εκατ. ευρώ, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 10,52 εκατ. ευρώ και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 8,92 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, από την πλευρά των εκροών, η πιο καθαρή αρνητική συμβολή προήλθε από τα ΑΚΧΑ Κυμαινόμενης ΚΑΕ με 7,24 εκατ. ευρώ, καθώς το αρνητικό ισοζύγιο των υπόλοιπων τεσσάρων κατηγοριών κυμάνθηκε σε μερικές, μόλις, χιλιάδες ευρώ.
Από την οπτική μεριδίων ροών σε σχέση με τα μερίδια αγοράς τους έναντι του ενεργητικού, τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου κατέγραψαν πολύ έντονη υπερεκπροσώπηση, με 38,49 ποσοστιαίες μονάδες, για δεύτερη μάλιστα συνεχόμενη εβδομάδα. Στον αντίποδα, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή, με -12,79 ποσοστιαίες μονάδες, εμφανίζονται υποεκπροσωπημένα στις νέες ροές έναντι του μεγέθους τους.
Γενικότερα, θα λέγαμε ότι η εβδομάδα έκλεισε με ξεκάθαρα θετικό ισοζύγιο και υψηλή «ποιότητα» ροών. Το χρήμα συνεχίζει να «τρέχει» κυρίως σε λύσεις εισοδήματος, όπως τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, αλλά και σε ειδικού τύπου/θεματικά προϊόντα. Ομοίως, οι μετοχικές στρατηγικές με καλή απόδοση συνεχίζουν να προσελκύουν κεφάλαια. Η αγορά παραμένει συγκεντρωμένη, αλλά με ενθαρρυντικές ενδείξεις διάχυσης: οι εισροές δεν είναι πια μονοσήμαντες, γεγονός που βελτιώνει τη βιωσιμότητα του ανοδικού μοτίβου και για το επόμενο διάστημα.
Ως προς τις αποδόσεις, το μέσο πρόσημο τους συνόλου της αγοράς κινήθηκε σχεδόν στο μηδέν, με τις 12 κατηγορίες να καταγράφουν ζημιές και τις 6 κέρδη. Σε μέση αρνητικά απόδοση, ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Χωρών με -0,77%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,65% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,53%, ενώ σε μέση θετική απόδοση τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,24%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,68% και τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,57%.
Από την έναρξη του έτους, η ποσοστιαία κίνηση του ενεργητικού είναι αυξητική κατά 26,09% και των μεριδίων κατά 19,27%. Η απόλυτη ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης ανέρχεται σε 5,78 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,15 δισ. ευρώ, δηλαδή το 71,68%, προέρχονται από τις εισροές. Οι τελευταίες απέχουν μόλις κατά 598 εκατ. ευρώ από το περσινό ρεκόρ τοποθετήσεων, νούμερο που δείχνει ικανό να ξεπεραστεί στο υπόλοιπο διάστημα του έτους.
Οι κατηγορίες με την υψηλότερη προσέλκυση κεφαλαίων παραμένουν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 2,58 δισ. ευρώ, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 425,14 εκατ. ευρώ, τα Μικτά Α/Κ με 319,98 εκατ. ευρώ, τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 301,74 εκατ. ευρώ, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 174,07 εκατ. ευρώ και τα ΑΚΧΑ Κυμαινόμενης ΚΑΕ με 118,92 εκατ. ευρώ.
Για την επόμενη εβδομάδα, η ανθεκτικότητα των εισροών στις μεγάλες κατηγορίες θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη του στόχου αξίας ενεργητικού άνω των 28 δισ. ευρώ, ενόψει της ολοκλήρωσης των τριών πρώτων τριμήνων της χρονιάς.
ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ