Τις σημαντικότερες εξελίξεις που παρουσίασε η Google στο πρόσφατο Google I/O 2025 εξετάζει διεξοδικά το SEO agency Search Magic, αποκαλύπτοντας με ποιους τρόπους πρέπει να αναδιαμορφώσουν τη στρατηγική τους όσα brands θέλουν να εξασφαλίσουν ορατότητα στις AI μηχανές αναζήτησης και ειδικότερα στην Google.
Καθώς οι τελευταίες αναβαθμίσεις που ανακοινώθηκαν από τη Google, με επίκεντρο το AI Mode, αλλάζουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αξιοποιούν τη μηχανή αναζήτησης, οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν άμεσα για αποκτήσουν πλεονέκτημα από τον ανταγωνισμό.
AI Mode, Gemini και Search χωρίς SERPs στις αναζητήσεις
Η Google παρουσίασε μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην ιστορία της, δηλαδή τη μετάβαση από τις παραδοσιακές σελίδες αποτελεσμάτων (SERPs) σε μια σύνθετη εμπειρία αναζήτησης, μέσω του νέου feature: AI Mode. Το AI Mode βασίζεται στο μοντέλο Gemini 2.5 και, προς το παρόν, έχει κάνει launch μόνο στην Αμερική.
Όταν οι χρήστες πραγματοποιούν μια αναζήτηση, αντί για τις κλασικές σελίδες αποτελεσμάτων με links, βλέπουν περιεκτικές απαντήσεις (AI-generated), οι οποίες ενισχύονται από χρήσιμους συνδέσμους, κάρτες προϊόντων και πληροφορίες από το Google Business Profile. Έτσι, μπορούν να συλλέξουν όλες τις λεπτομέρειες που αναζητούν, χωρίς να κάνουν scroll και να μπαίνουν σε διαφορετικές σελίδες.
Τι σημαίνει αυτό για τα brands
Όπως επισημαίνει η ομάδα της Search Magic, η νέα πραγματικότητα στην αναζήτηση δεν επιτρέπει πια την παθητική προσέγγιση στο SEO. Ο κόσμος της αναζήτησης έχει αλλάξει δραστικά αφού πλέον υπάρχουν τα 1-1 search results, κάτι που συνεπάγεται πως τα αποτελέσματα είναι μοναδικά για κάθε χρήστη.
Τα αποτελέσματα δηλαδή είναι υπερ-εξατομικευμένα καθώς δεν εξαρτώνται μόνο από την τοποθεσία, αλλά και από πλήθος άλλων παραγόντων όπως:
- Ιστορικό αναζητήσεων
- Συμπεριφορά αγορών
- Προτιμήσεις και αποστροφές
- Δεδομένα από το calendar, Gmail, Google Health κ.α.
Αυτό σημαίνει ότι για να πετύχει μια στρατηγική SEO, τα brands θα πρέπει πλέον να προχωρούν σε πολύ καλή και εκτενή ανάλυση του κοινού που στοχεύουν. Η αναζήτηση γίνεται πλέον συναισθηματική και όχι ορθολογική.
Ταυτόχρονα, οι νέες μάρκες θα δυσκολευτούν πολύ να έχουν awareness. Τα επόμενα χρόνια η προσέγγιση νέου κοινού θα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, καθώς το AI bubble προωθεί brands που ήδη γνωρίζει το κοινό (φαινόμενο echo chamber).
Επιπλέον, μεγάλη βαρύτητα θα αποκτήσουν οι μηχανές αναζήτησης εκτός Google, δηλαδή το TikTok search, το YouTube search, το Pinterest κ.α.
Η απόδοση ενός brand σε αυτό το νέο περιβάλλον διαμορφώνεται πλέον από την ποιότητα και τη στόχευση του περιεχομένου του. Καθοριστικής σημασίας είναι η παραγωγή εξειδικευμένου και θεματικά εστιασμένου περιεχομένου, η παρουσία δεδομένων που προσφέρουν αξιοπιστία (όπως αξιολογήσεις, έγκυρες αναφορές και authority links), αλλά και η στρατηγική ευθυγράμμιση με την πρόθεση και τις ανάγκες του χρήστη.
Η αναζήτηση γίνεται προσωποποιημένη
Η εμπειρία αναζήτησης με AI Mode γίνεται πλέον βαθιά προσωποποιημένη σε κάθε χρήστη. Η Τεχνητή Νοημοσύνη της Google αξιοποιεί δεδομένα όπως το ιστορικό αναζητήσεων, η τοποθεσία, οι προτιμήσεις και η συμπεριφορά του χρήστη, ώστε να προσαρμόζει δυναμικά τα αποτελέσματα. Έτσι, η ίδια ερώτηση μπορεί να οδηγεί σε διαφορετικές απαντήσεις, ανάλογα με το προφίλ του κάθε χρήστη, καθώς η AI επιλέγει το πιο αξιόπιστο περιεχόμενο για τον κατάλληλο χρήστη, τη σωστή στιγμή.
Για τις επιχειρήσεις αυτό σημαίνει ότι η παρουσία τους πρέπει να είναι απόλυτα εστιασμένη σε συγκεκριμένα κοινά – στόχους, με συγκεκριμένα προβλήματα, ενδιαφέροντα κ.λπ. Να δείχνουν δηλαδή με σαφήνεια στην AI ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνονται, τι ακριβώς προσφέρουν και γιατί αξίζουν να προτείνονται. Αν το καταφέρουν αυτό, τότε θα εξασφαλίσουν σημαντική ορατότητα από τις αναζητήσεις, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται πάντα σε εκείνους που κατανοούν καλύτερα τις ανάγκες τους.
Φυσικά, η χρήση Generative AI, παρότι επαναστατική, μπορεί να αναπαράγει ανακριβείς, ξεπερασμένες ή μεροληπτικές πληροφορίες. Για τον λόγο αυτό, η Google έχει δηλώσει ρητά ότι τα μοντέλα της εκπαιδεύονται με βάση πραγματικά usage data και δίνουν βάρος σε δεδομένα που εξασφαλίζουν αυθεντικότητα και εμπιστοσύνη. Έτσι, τα ποιοτικά, έγκυρα και συνεπή websites αποκτούν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.
Η εμπορική διάσταση αλλάζει ριζικά
Την ίδια στιγμή, το AI Mode φέρνει σημαντικές αλλαγές στην εμπορική προβολή των brands. Πλέον, στις απαντήσεις εμφανίζονται δυναμικές κάρτες προϊόντων με πραγματικές τιμές, διαθεσιμότητα, ενεργές προσφορές, αξιολογήσεις και τοπικά στοιχεία, χωρίς καμία πρόσθετη αναζήτηση από τον χρήστη. Κάθε σημαντική πληροφορία βρίσκεται εκεί, ενσωματωμένη στην καρδιά της απάντησης.
Παράλληλα, συστήματα όπως το ChatGPT αρχίζουν να προτείνουν προϊόντα βάσει περιεχομένου και όχι πληρωμένης προβολής. Ουσιαστικά, η AI λειτουργεί σαν σύμβουλος του καταναλωτή και επιλέγει ό,τι θεωρεί πιο χρήσιμο, έγκυρο και σχετικό, δημιουργώντας έναν νέο τύπο ανταγωνισμού, που δεν βασίζεται πλέον στην ένταση του bidding.
Επομένως, η απλή online παρουσία δεν είναι πλέον αρκετή για τις επιχειρήσεις. Αντίθετα, οι σύγχρονοι επαγγελματίες καλούνται να επενδύσουν σε στρατηγική παρουσίαση, εμπλουτισμένο περιεχόμενο, έγκυρα δεδομένα και real-time ενημερώσεις.
Η πρόταση της Search Magic για τα brands
Στην εποχή της AI-driven αναζήτησης, η Search Magic καλεί τα brands να αφήσουν πίσω τα παραδοσιακά KPIs του SEO και να «αγκαλιάσουν» έναν νέο στρατηγικό τρόπο σκέψης, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:
- Αναπροσδιορισμός στόχων SEO και προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
- Επένδυση σε περιεχόμενο που καταλαβαίνει η AI: Πρέπει να είναι καλά δομημένο, θεματικά συνεκτικό, ενημερωμένο και εστιασμένο σε αληθινές ανάγκες.
- Επένδυση στην ενδυνάμωση του brand.
- Εμβάθυνση στην εμπειρία του χρήστη: Οι λέξεις-κλειδιά δεν είναι η μόνη προτεραιότητα, καθώς πρέπει να δίνεται έμφαση και στη συμπεριφορά των χρηστών μέσα στο site, στην απόκτηση reviews, τα context signals και την πρόθεση του χρήστη πίσω από κάθε αναζήτηση.
Όπως συνοψίζει η ομάδα της Search Magic: «Η Google δεν αναζητά απλώς τη σωστή απάντηση. Αναζητά το πιο αξιόπιστο brand για να τους την προσφέρει».