Μετά από την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου CubeSat στο πλαίσιο του Ελληνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων κορυφαίοι ομιλητές από την κυβέρνηση, την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων και δυναμικών startups έδωσαν το παρών στο Greek Space TechForum για όλες τις προοπτικές και τις προκλήσεις του ελληνικού Διαστημικού Οικοσυστήματος.
Το διεθνές συνέδριο διοργάνωσε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η ethosEVENTS, με τη συνδιοργάνωση της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) του Corallia.
Το 2ο Greek Space Tech Forum διεξήχθη στο Ωδείο Αθηνών. Ανέδειξε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός δυναμικού οικοσυστήματος που μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, δημιουργώντας μικροδορυφόρους, εξαρτήματα και νέες τεχνολογικές εφαρμογές.
Ενδιαφέρον ήταν το 8ο πάνελ του 2ο Greek Space Tech Forum με τίτλο Διάστημα και Ναυτιλία.
Συμμετέχοντες:
Eleni Polychronopoulou, President, Erma Tech Group & HEMEXPO
Manolis Zervakis, Chief Business Officer, ES Systems & HETIA
Christos Giordamlis, CEO, Prisma Electronics
Betty Charalampopoulou, CEO, Geosystems Hellas
Georgia Kalantzi, CEO/Co-Founder, AlongRoute
Ελένη Πολυχρονοπούλου: Στην Ελλάδα τα νούμερα είναι ασύλληπτα. Η ναυτιλία έρχεται σε ένα transition (ψηφιακός μετασχηματισμός – απανθρακοποίηση). Έχουμε ανάγκη για πληρώματα και σε αυτή τη λογική όλες οι τεχνολογίες που διευλύνουν την ασφάλεια, την προστασία περιβάλλοντος κτλ είναι καλοδεχούμενες. Ο παράγοντας κόστος είναι σημαντικός. Μια εφαρμογή τεχνολογίας πάνω σε πλοίο πρέπει να έχει financial sense. Η διαστημική τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ναυτιλία. Τόσο σε επίπεδο navigation και operation υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχουν σωστές πληροφορίες για την λήψη αποφάσεων. Στο κομμάτι της υποστήριξης είμαστε πίσω σε σχέση με την Νορβηγία, Δανία κτλ. Εμείς δεν έχουμε τόσο μεγάλες εταιρείες και ίσως είναι δύσκολο να αναπτυχθούν. Δεν υπάρχει η εμπειρία advanced πλοίων. Όμως υπάρχει χώρος για νέες τεχνολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν και μετά την κατασκευή του πλοίου. Με τα σωστά κίνητρα και υποδομές έχουμε μεγάλες δυνατότητες και να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές.
Μανώλης Ζερβάκης: Οι νέες τεχνολογίες μπαίνουν στα πλοία. Είμαστε σε μια εποχή που μιλάμε για αυτόνομα πλοία. Ο καταλύτης είναι και οι τεχνολογίες του διαστήματος. Πρέπει να υπάρχει προσωπικό εκπαιδευμένο για να χρησιμοποιεί αυτές τις τεχνολογίες. Η ναυτιλιακή υπερδύναμη της Ελλάδας, η τεχνογνωσία, το προσωπικό εξειδίκευσης και τα τεχνολογικά προϊόντα αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα. Εμείς κατασκευάζουμε αισθητήρες. Μια τεχνολογία που αναπτύξαμε για το διάστημα χρησιμοποιήθηκε στον τομέα της ναυτιλίας.
Χρήστος Γεωρδαμλής: Η ναυτιλία είναι τεράστιος καταναλωτής τεχνολογικών λύσεων. Μπορεί ένα πλοίο να πλέει χωρίς gps και δορυφόρους; Εμείς βλέπουμε έναν νέο κόσμο που έρχεται. Σε μια χώρα με ναυτοσύνη και ναυτική παράδοση, ο συνδυασμός με την διαστημική τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι μια πρόκληση και για το πολιτικό σύστημα. Οι περισσότερες τεχνολογίες δημιουργούνται για την ασφάλεια. Η ναυτιλία από μόνη της μιλά για διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής μας και των τεχνολογιών και από μόνο του είναι σημαντικό για την χώρα.
Μπέττυ Χαραλαμποπούλου: Η ευκαιρια είναι μπροστά μας, η τεχνολογία που υπάρχει διαθέσιμη μπορεί να δώσει προϊόντα εύκολα διαχειρίσιμα από εκπαιδευμένο προσωπικό, τόσο στο επίνειο της εμπορικής δράσης, τα λιμάνια δηλαδή, όσο και στην ανοιχτή θάλασσα. Μπορούμε να χαράξουμε μια αναπτυξιακή πορεία για τον χώρο του space στην ναυτιλία. Μπορούμε να βγάλουμε με εξωστρέφεια διάφορα προϊόντα. Ασχοληθήκαμε με το θέμα της κλιματικής κρίσης και έχουμε απτά παραδείγματα όσον αφορά λιμένες που παρακολουθούμε (Κρήτη, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη) και εξελίξαμε την παρατήρηση (κίνηση-κινητικοτητα στη θαλάσσια περιοχή που άπτεται των λιμένων). Τα επόμενα βήματα είναι να βγει πιο εμπορικά αυτό το προϊόν της διαχείρισης, τα δοκιμάζουμε σε λιμάνι της Πορτογαλίας και στην Βρέμη, χρειάζεται εκπαίδευση του κόσμου και capacity building. Υπάρχει ευκαιρία με το έργο των μικροδορυφόρων, να χρησιμοποιηθούν αυτά τα assets. Οι διαθέσιμες τεχνολογίες μπορούν να δώσουν κάποια εργαλεία διαχείρισης και management της ελληνικής ναυτιλίας. Ξέρουμε τα data, τα ελληνικά πλοία.
Γεωργία Καλαντζή: Η ψηφιοποίηση και η απανθρακοποίηση είναι τα μεγάλα στοιχήματα. Τα δεδομένα όμως είναι ένας κρίσιμος τομέας. Ο χρυσός της υπόθεσης είναι τα data. Χωρίς τα δεδομένα τα συστήματα δεν μπορούν να βοηθήσουν. Πρέπει να αξιοποιήσουμε δεδομένα και να τροφοδοτούμε τα συστήματα. Εργαζόμαστε με τον θαλάσσιο καιρό, εννοώ: κύμα, άνεμος επιφάνεια, ρεύμα. Το target group είναι τα συστήματα βελτιστοποιησης πλεύσης. Αυτα τα συστήματα είναι εξελιγμένα (μηχανική μάθηση, ΑΙ). Προσπαθούμε να συλλέξουμε όσο πιο αξιόπιστα δεδομένα μπορούμε. Οι τεχνολογίες διαστήματος για εμάς είναι καταλυτικής σημασίας.