Μετά από την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου CubeSat στο πλαίσιο του Ελληνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων κορυφαίοι ομιλητές από την κυβέρνηση, την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων και δυναμικών startups δίνουν το παρών στο Greek Space TechForum για όλες τις προοπτικές και τις προκλήσεις του ελληνικού Διαστημικού Οικοσυστήματος.

Το διεθνές συνέδριο διοργανώνει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η ethosEVENTS, με τη συνδιοργάνωση της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) του Corallia.

Το 2ο Greek Space Tech Forum διεξάγεται στο Ωδείο Αθηνών. Έρχεται να αναδείξει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός δυναμικού οικοσυστήματος που μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, δημιουργώντας μικροδορυφόρους, εξαρτήματα και νέες τεχνολογικές εφαρμογές.

Στο πάνελ VI του διήμερου συνεδρίου με τίτλο: Industrial Space & Defence Initiatives τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι του κλάδου για την βιομηχανία του διαστήματος και την αμυντική βιομηχανία.

Οι ομιλητές 

  •  Nikolaos Vidalis, Space Systems Lead, Hellenic Center for Defense Innovation
  •  Manolis Theodoridis, Technical Business Development Manager, Scytalys
  •  Vasilis Chaloulakos, CEO of ICEYE Greece, ICEYE
  •  Maria Kalama, Managing Director, Open Cosmos Aegean
  •  Vana Giavi, Managing Director, Totalview 

 


Νικόλαος Βιδάλης: Τα στάδια είναι πρώιμα, αλλά έχουμε ενδείξεις ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Οι defence εταιρείες ξεκινάνε και αποκτούν space departments, τα υπουργεία και οι θεσμικοί φορείς έχουν ανοίξει παράθυρο διαλόγου. Πάμε να χτίσουμε κάτι καλό, να το πάρουμε από το civil κομμάτι και να το φέρουμε στον αμυντικό τομέα, ο ΕΛΚΑΚ γεφυρώνει την αδυναμία που υπήρχε μέχρι πρότινος μεταξύ εταιρειών και διάφορων θεσμικών φορέων. Είναι ευκαιρίες εξέλιξης τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Χρειάζεται ωριμότητα, συνέργειες και συνεργασίες. Οι ελληνικές εταιρίες πρέπει να κάνουν συμπράξεις εν μέσω παγκόσμιου ανταγωνισμού. Ένα πρόβλημα είναι η εκπαίδευση. 

Βασίλης Χαρουλάκος: Υπάρχει η εμπεδωμένη αντίληψη ότι το διάστημα είναι ένας κεντρικός πυλώνας για την άμυνα της κάθε χώρας. Θα εισάγω το θέμα της πίεσης του χρόνου. Αυτό πρέπει να κατανοηθεί και στην Ελλάδα. Ως χώρα έχουμε ταλέντο, μυαλά, αλλά υπάρχει το ρίσκο της γραφειοκρατίας. Πρέπει όμως να αυξηθεί η ευελιξία για μια νέα προσπάθεια. Τα χρήματα ποτέ δεν είναι αρκετά όταν θέλεις να τρέξεις μπροστά. Χρειάζεται περισσότερη ευελιξία και δράση. Πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα ως προς την ευελιξία. 

Δρ Μαρία Καλαμά: Κατασκευάζουμε δορυφόρους, εμπορευόμαστε τα δεδομένα των δορυφόρων, έχουμε μπει και στον τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών. Κατασκευάζουμε 7 δορυφόρους στις εγκαταστάσεις μας στην Παλλήνης. Το παράρτημα της εταιρείας εδώ στην Ελλάδα έχει χτιστεί ώστε να καλύπτει τις αμυντικές ανάγκες. Η Ελλάδα μπαίνει πιο δυνατά από ποτέ στον γεωπολιτικό χάρτη της διαστημικής επιχειρηματικότητας και γίνεται ανεξάρτητη, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής την οποία κατασκευάζουν Έλληνες επιστήμονες σε ελληνικό έδαφος. Χρειάζεται μια σταθερή στρατηγική.

Μανώλης Θεοδωρίδης: Ο τομέας του διαστήματος με το defense είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Για εμάς σαν εταιρεία που κατασκευάζουμε συστήματα ελέγχου η 5η διάσταση είναι το διάστημα και θεωρούμε ότι γίνονται πολύ καλά βήματα. Επειδή η αμυντική βιομηχανία με το κομμάτι του διαστήματος είναι αλληλένδετα. Θεωρώ ότι βάζοντας σε σειρά την στόχευση, τις καθαρές στρατηγικές προτεραιότητες, το framework και τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς μπορούν να τρέξουν οι εξελίξεις. 

Βάνα Γιαβή: Η άμυνα με το διάστημα είναι συνδεδεμένες έννοιες. Το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης έκανε ένα μεγάλο βήμα με τους μικροδορυφόρους και παρακινεί και το υπουργείο άμυνας.  Το dual use είναι πολύ σημαντικό. Όσα δεδομένα έρχονται ακόμα και από εμπορικούς παρόχους και από το πρόγραμμα μικροδορυφόρων είναι ευπρόσδεκτα. Το δικό μας πρόγραμμα θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν το Copernicus στην Ευρώπη. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε εσωτερικά στην χώρα μας δηλαδή να δοθούν data για να δημιουργηθουν αλγόριθμοι και να αξιοποιηθούν όλα τα δεδομένα.

Photo Credits
Ελένη Παπαδάκη/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι