Μετά από την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου CubeSat στο πλαίσιο του Ελληνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων κορυφαίοι ομιλητές από την κυβέρνηση, την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων και δυναμικών startups δίνουν το παρών στο Greek Space TechForum για όλες τις προοπτικές και τις προκλήσεις του ελληνικού Διαστημικού Οικοσυστήματος.

Το διεθνές συνέδριο διοργανώνει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η ethosEVENTS, με τη συνδιοργάνωση της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) του Corallia.

Το 2ο Greek Space Tech Forum διεξάγεται στο Ωδείο Αθηνών. Έρχεται να αναδείξει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός δυναμικού οικοσυστήματος που μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, δημιουργώντας μικροδορυφόρους, εξαρτήματα και νέες τεχνολογικές εφαρμογές.

Ομιλία παρέθεσε ο ταξίαρχος κ. Γρηγόριος Γκουτζέλης Δ./ντης ΓΕΕΘΑ/ΣΤ2/Brigadier General, Director, Innovation Directorate, HNDGS.

Η παρουσίαση περιστράφηκε γύρω από τους εξής άξονες.

Το Διάστημα ως Στρατηγικός Πυλώνας. Το εξελισσόμενο τοπίο του «Νέου Διαστήματος».
Διδάγματα από πρόσφατες συγκρούσεις. Στρατηγικές Προτεραιότητες: Multi-Domain Situational Awareness. Σύνθεση Δεδομένων και Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).  Συλλογική Ασφάλεια: Πρωτοβουλίες ΕΕ και ΝΑΤΟ. Η Στρατηγική συνεισφορά της Ελλάδας.

“Το διάστημα είναι ένας στρατηγικός πυλώνας. Η ΕΕ έχει αναγνωρίσει τον στρατηγικό ρόλο του διαστήματος και την ανάπτυξη της Στρατηγικής για την Ασφάλεια και την Άμυνα. Το διάστημα είναι ζωτικής σημασίας. Η ελλάδα εκτόξευσε τον πρώτο μικροδορυφόρο και ενισχύει την θέση της.

Τα οφέλη από το εξελισσόμενο τοπίο του νέου διαστήματος είναι πολλά, όπως η μείωση εμποδίων για πρόσβαση σε τροχιά, εμφάνιση μικρότερων δορυφόρων, είσοδος ιδιωτικών φορέων, αυξημένη εμπορική δυναμική, ευκαιρίες για βελτιωμένη συνδεσιμότητα, εκτενή ροή και τεχνολογική πρόοδο.

Το διάστημα λειτουργεί ως καταλύτης για: συνεχή παγκόσμια παρατήρηση, συλλογή πληροφοριών, ακριβή πλοήγηση, έγκαιρη προειδοποίηση και ανίχνευση πυραύλων, ασφαλείς και ανθεκτικές επικοινωνίες. Το διάστημα δεν είναι πλέον ένα απομακρυσμένο σύνορο, αλλά ένα αναπόσπαστο μέρος της εθνικής μας ασφάλειας και ευημερίας. Η Ελλάδα επενδύει στρατηγικά στην ανάπτυξη διαστημικών δυνατοτήτων και στην ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας. Με την ενεργή συμμετοχή σε ευρωπαϊκές και νατοϊκές πρωτοβουλίες, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για ένα ασφαλές και ανθεκτικό μέλλον. Η Καινοτομία στην άμυνα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επίτευξη της πολυδιάστατης επίγνωσης κατάστασης και της αποφασιστικής μας υπεροχής.  Το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το ΕΛΚΑΚ, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες αυτής της προσπάθειας”.