Το Greek Space Tech Forum επιστρέφει την Τρίτη 1η και την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025 ως ολοκληρωμένος θεσμός, που συνδυάζει τόσο συνέδριο όσο και έκθεση διαστημικής τεχνολογίας. Στόχος του, να παρουσιάσει τις εξελίξεις στη διαστημική αγορά Space 4.0, γνωστή και ως «New Space», όπου το Ελληνικό Διαστημικό οικοσύστημα δραστηριοποιείται ενεργά, εδραιώνοντας τη θέση του.

Το #gstf25 διεξάγεται από την ethosEVENTS με τη συνδιοργάνωση της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) του Corallia. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι εφικτή με φυσική παρουσία στο Ωδείο Αθηνών και online μέσα από το LiveOn Expo Complex.

Στο 10ο τραπέζι συζήτησης του #gstf25 και υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Κετσιετζή, για τις βασικές διαστημικές υπηρεσίες τοποθετήθηκαν οι εξής ομιλητές:

  • Spyros Kokolakis, Managing Director, NEUROPUBLIC S.A.
  • Paschalis Veskos, Head of Space Industry Projects, Softcom International
  • Georgia Kalousi, Key Account Manager, Terra Spatium
  • Gabriel Mavrellis, CEO, Geospatial Enabling Technologies (GET)

Ο κ. Κοκολάκης μίλησε για εφαρμογή της Neurobublic με 100.000 συνδρομητές, που δίνει δυνατότητες διαχείρισης και συμβουλευτικής στον αγροτικό τομέα και συνδυάζει δεδομένα από σταθμούς IOT σταθμούς και δορυφόρους. Για τις φυσικές καταστροφές, επεσήμανε πως τα δορυφορικά δεδομένα μπορούν να επιταχύνουν την αντιμετώπιση. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τον αγροτικό τομέα, είπε, αλλά ταυτόχρονα ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας του δορυφορικού προγράμματος.

Ο κ. Βέσκος μίλησε για τα γεωπάρκα και τη δυνατότητα τακτικών updates που προσφέρουν τα δορυφορικά δεδομένα. Επίσης, για εφαρμογή πλοήγησης και smart mobility που ανέπτυξε η Softcom για τα υπεραστικά λεωφορεία, η οποία ωστόσο συνάντησε ρυθμιστικά εμπόδια. Στο midstream, η εταιρεία του παρέχει operations support services. Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα και στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του προγράμματος, επεσήμανε τις ευθύνες αυτά συνεπάγονται τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα. Μίλησε για επιτυχημένα παραδείγματα που μπορούμε να αντλήσουμε από άλλες χώρες, αλλά και τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Η κ. Καλούση αναφέρθηκε σε προϊόντα Terra Spatium για γεωργία ακριβείας και παρακολούθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με χρονοσειρές που ξεκινούν 30 χρόνια πριν. Βλέπει αλλαγή και επανασχεδιασμό στις υπηρεσίες και στα προϊόντα της εταιρείας της λόγω της κλιματικής όχι απλώς αλλαγής, αλλά κρίσης. Πρέπει, υποστηρίζει, να περάσουμε από την παρακολούθηση στην προσαρμογή, την οποία θεωρεί μεγάλο στοίχημα. Κλειδιά είναι ο μακροχρόνιος στρατηγικός σχεδιασμός, η σταθερότητα, η συνέπεια και η συνέχεια. Υπάρχει ανάγκη για χρηματοδοτικές ευκαιρίες, όπως και για ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο κ. Μαυρέλλης είπε πως η GET αναπτύσσει αμιγώς εφαρμογές γεωπληροφορικής, σε 9 χώρες τα τελευταία 20 χρόνια, τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα. Μίλησε για εργαλείο απολογισμού ύστερα από πυρκαγιά, περιβαλλοντικά εργαλεία για δήμους και προγνωστικά μοντέλα. Για να υπάρχει συνέχεια, τόνισε, πρέπει να εξετάζουμε το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας και όχι αποσπασματικά τους δορυφόρους. Χρειάζονται, είπε, ανοιχτά δεδομένα, διαλειτουργικά, προτυποποιημένα και αξιοποιήσιμα, συμπληρώνοντας πως ειδικά τα δορυφορικά δεδομένα είναι πολύ ευκολότερα αξιοποιήσιμα από εφαρμογές ΤΝ.