Αποκαλύφθηκαν τα Ευρωπαϊκά «Hotspots» Διαρρήξεων — Η Σουηδία στην Πρώτη Θέση

Νέα έρευνα από το Compare the Market αποκαλύπτει σε ποιες περιοχές της Ευρώπης οι κάτοικοι κινδυνεύουν περισσότερο από διαρρήξεις. Κάθε χώρα κατατάσσεται με βάση τα ποσοστά διαρρήξεων ανά 100.000 κατοίκους, την αντίληψη ασφάλειας και την ανησυχία του κοινού για παραβιάσεις, με τους δείκτες αυτούς να συνδυάζονται σε συνολική βαθμολογία κινδύνου διαρρήξεων με μέγιστο 2.

Οι πιο επικίνδυνες χώρες για διαρρήξεις στην Ευρώπη είναι:

Η Σουηδία καταλαμβάνει την κορυφή για το 2025, με το υψηλότερο συνολικό δείκτη κινδύνου (1,46), αποτέλεσμα του αυξημένου ποσοστού διαρρήξεων και των μεσαίων επιπέδων ασφάλειας και ανησυχίας. Παρόλα αυτά, η ασφάλεια στη Σουηδία βελτιώθηκε ελαφρώς σε σχέση με πέρυσι (+0,3).

Η Γαλλία ακολουθεί, με την αντίληψη ασφάλειας να μειώνεται ελαφρώς (-0,1) και το υψηλό ποσοστό διαρρήξεων (458,4) να διατηρεί τη θέση της ψηλά.

Το Βέλγιο κατατάσσεται τρίτο, παρά τη βελτίωση στην αίσθηση ασφάλειας (+0,3), λόγω σταθερών υψηλών ποσοστών διαρρήξεων. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστρία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να σημειώνει πτώση 0,5 στη βαθμολογία ασφάλειας.

Η Φινλανδία διατηρεί τον τίτλο της ασφαλέστερης χώρας στην Ευρώπη όσον αφορά τις διαρρήξεις, με συνολικό σκορ μόλις 0,2, χάρη στα πολύ χαμηλά ποσοστά διαρρήξεων και την υψηλή αίσθηση ασφάλειας. Παρά την μικρή μείωση στη βαθμολογία ασφάλειας (-0,6), παραμένει μία από τις πιο ασφαλείς.

Άλλες χώρες με χαμηλό κίνδυνο είναι οι Κάτω Χώρες, η Σλοβενία και η Πολωνία, οι οποίες επωφελούνται από χαμηλά ποσοστά διαρρήξεων και υψηλή εμπιστοσύνη στην τοπική ασφάλεια.

Η θέση της Ελλάδας στην 15η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με ποσοστό διαρρήξεων 137 ανά 100.000 κατοίκους καταδεικνύει ότι, αν και η χώρα μας δεν συγκαταλέγεται στις πλέον επικίνδυνες, παραμένει σημαντική η εγρήγορση σε θέματα ασφάλειας κατοικίας. Η βαθμολογία ασφάλειας της Ελλάδας, που σημείωσε βελτίωση κατά 0,3 μονάδες από πέρυσι, υπογραμμίζει μια θετική τάση στην αίσθηση ασφάλειας των πολιτών. Ωστόσο, η συνεχής ανησυχία σχετικά με τις διαρρήξεις αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα πρόληψης και ενημέρωσης, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των νοικοκυριών και η ηρεμία των πολιτών.

Πώς έχουν αλλάξει οι αντιλήψεις για την ασφάλεια από το 2024;

Σε σύγκριση με πέρυσι, διαπιστώνονται σημαντικές αλλαγές στις απόψεις του κοινού. Η Σουηδία, το Βέλγιο και η Ελλάδα παρουσίασαν βελτίωση στη βαθμολογία ασφάλειας (+0,3), ενώ χώρες όπως η Γερμανία (-0,8), η Ελβετία (-0,8), η Πορτογαλία (-0,9) και η Φινλανδία (-0,6) σημείωσαν πτώση.

Αυτό υποδηλώνει πως οι αντιλήψεις περί κινδύνου διαμορφώνονται όχι μόνο από τα στατιστικά στοιχεία, αλλά και από ευρύτερους παράγοντες όπως η οικονομία, τα μέσα ενημέρωσης και η πολιτική κατάσταση.

Η έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της αίσθησης ασφάλειας πέρα από τα ίδια τα δεδομένα εγκληματικότητας, καθώς επηρεάζει τις καθημερινές επιλογές των πολιτών σχετικά με την προστασία της περιουσίας και της ζωής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες και σύγκριση περιοχών, επισκεφτείτε: https://www.comparethemarket.com.au/home-contents-insurance/features/break-in-hotspots-index/