Το 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin25 επέστρεψε δυναμικά, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 50 κορυφαίους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα φέρουν στο φως τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της Επαγγελματικής Ασφάλισης μέσα από μια πλούσια θεματολογία.

Το #ocin25 διοργανώνουν η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και η ethosEVENTS, εταιρεία του ομίλου ethosGROUP, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World και το portal insuranceworld.gr.

Ο Ευστράτιος Σαραντινός, Διευθύνων Σύμβουλος, Εθνική Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. μίλησε στο Ocin25 με θέμα: «Οι γεωπολιτικές τάσεις και οικονομικές ανισορροπίες στην εποχή της από-παγκοσμιοποίησης».

Tόνισε ότι η Εθνική Asset Management καταφέρνει να έχει αποδόσεις και να αυξάνει τα έσοδα των συνταξιούχων και διερωτήθηκε γιατί η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε σε δασμούς και δημιούργησε αβεβαιότητα στις αγορές; 

“Τα ελλείμματα είναι τεράστια, ειδικά αυτό των ΗΠΑ και ο ρυθμός αύξησης. Η δέσμευση 300 δισ. ευρώ που επέβαλλε η Αμερική στη Ρωσία, μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας. Η κίνηση των ΗΠΑ να δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία της Ουκρανίας προβλημάτισε τις αγορές καθώς εκτίμησαν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και σε άλλες χώρες, πχ Κίνα. Με την πάροδο των ετών η Αμερική διεύρυνε το έλλειμμα. Φτάνουμε στο 1965 και οι Γάλλοι αντάλλαξαν δολάρια σε χρυσό. Στις 15 Αυγούστου 1971, ο Νίξον κάνει διάγγελμα και είπε ότι σταματά η μετατροπή του δολαρίου σε χρυσό. Άρχισε αμέσως το έλλειμμα προϋπολογισμού. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο χρέος, ύψους 36 Τρις δολαρίων. Το ύψος δεν προβληματίζει τόσο την αγορά, όσο ο ρυθμός ανάπτυξης όπως και το εκτός ισολογισμού χρέος. Έρχεται η κυβέρνηση Τραμπ και κάνει δύο πράγματα: Να αυξήσει τα έσοδα (δασμοί, δηλαδή φόρος που σημαίνει πληθωρισμό και ύφεση), να μειώσει τα έξοδα (όρισε τον Μασκ να το κάνει και απέτυχε, οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν ελάχιστα παρά τις εξαγγελίες), να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες. Το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρώπης είναι επιβαρυμένο που την κάνει μη ανταγωνιστική. Η Ευρώπη όμως αποτέλεσε το ασφαλές καταφύγιο στην κρίση. Η Αμερική έχει την μοναδικότητα (57% των παγκόσμιων διαθεσίμων βρίσκεται σε δολάρια). Ευρώπη και ΗΠΑ όταν υπήρξε ανάγκη παρενέβησαν στις αγορές παίρνοντας ομόλογα ώστε να κρατηθούν σταθερές οι τιμές. Ποια είναι όμως τα συμπεράσματα; Βραχυπρόθεσμες δεν γίνονται, μόνο μακροπρόθεσμες. Κρατήστε την λέξη πληθωρισμός. Θα επιβαρυνθεί η αξία των ομολόγων μακράς διάρκειας. Θα δημιουργηθεί ένα υφεσιακό τοπίο. Τα χρηματιστήρια έχουν μια απόδοση 10% σε ένα βάθος χρόνου, αλλά αυτή την στιγμή οι αποτιμήσεις δεν συνηγορούν σε κάτι τέτοιο. Θα υπάρξει μεταβλητότητα, αλλά είμαστε πολύ καλά τοποθετημένοι ώστε να αυξηθούν οι συντάξεις των πελατών μας.

©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι