Το 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin25 επιστρέφει δυναμικά, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 50 κορυφαίους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα φέρουν στο φως τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της Επαγγελματικής Ασφάλισης μέσα από μια πλούσια θεματολογία.

Το 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin25 διοργανώνουν η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και η ethosEVENTS, εταιρεία του ομίλου ethosGROUP, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World και το portal insuranceworld.gr.

O Δρ. Χρήστος Νούνης, Πρόεδρος Δ.Σ., Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.), Πρόεδρος Δ.Σ., Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ.) άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου.

“Το συνέδριο αποτελεί το ετήσιο σημείο αναφοράς. Το πρόγραμμα είναι πολυθεματικό. Με 50 καταξιωμένους ομιλητές. Τα ΤΕΑ και ως θεσμικοί επενδυτές συνέχισαν και το 2024 την ανοδική τους πορεία και ενέγραψαν υπεραξία. Στις 31-12-2024 τα περιουσιακά στοιχεία ήταν 2,46 δισ. Ευρώ με ετήσια αύξηση 15,2%. Μόλις 9 ταμεία λειτουργούσαν παλαιότερα, τώρα μετράμε 29. Η μέση σταθμική απόδοση διαμορφώθηκε στα 7,6%. Το 2024 εγγράφηκαν σημαντικές υπεραξίες. Διανύουμε τον 17ο μήνα από την θέσπιση του πλαισίου, και για τρίτο χρόνο έχει φρενάρει η ίδρυση ΤΕΑ. Η εποπτεία της ΤτΕ θα προσδώσει θετικό πρόσημο. Στον Ν. 50/78 υπάρχουν θεσμικά κενά και πρέπει να θεραπευτούν, καθώς υπάρχουν κάποιες μη λειτουργικές διατάξεις. Η ΕΛΕΤΕΑ είναι σε αγαστή συνεργασία με την ΔΕΙΑ όπως και με την υπουργό κ. Κεραμέως, για την ανάπτυξη του 2ου πυλώνα ασφάλισης. Η ίδρυση πολυεργοδοτικών ΤΕΑ αποτελεί τον game changer παράγοντα. 

Η ΕΕ εξήγγειλε σημαντικές πρωτοβουλίες για τις επαγγελματικές συντάξεις. 

Τα Επαγγελματικά Ταμεία μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στην οικονομία. Το διαχρονικό μονοδιάστατο μοντέλο ανάπτυξης με ελλείμματα πενιχρή πλαισίωση με κεφαλαιοποιητικά στοιχεία είναι μη βιώσιμο. Και αν ληφθεί υπόψιν το δημογραφικό πρόβλημα και το δημόσιο χρέος, το εισόδημα των μελλοντικών συνταξιούχων θα είναι μειούμενο. 

Χρειάζεται μία εθνική στρατηγική, με μείωση εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, υποχρεωτική εγγραφή στον 2ο πυλώνα, ενίσχυση με κίνητρα και μείωση του κόστους λειτουργίας μέσω φοροαπαλλαγών, θέσπιση φορολογικών κινήτρων.

Photo Credits 
©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι