Ένα καθοριστικό βήμα προς την υλοποίηση του οράματός της για τον επαναπροσδιορισμό της διαστημικής εκτόξευσης έκανε η LEXION, εντασσόμενη στον επιχειρηματικό επιταχυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα, ESA BIC Greece.
Η τεχνολογική καινοτομία της LEXION επικεντρώνεται στον κινητήρα APEX (Airbreathing Pulsed EXplosions), ένα πρωτοποριακό σύστημα πρόωσης που αξιοποιεί παλμικά φαινόμενα καύσης. Ο APEX εισάγει μια ριζικά νέα προσέγγιση στην υψηλής ισχύος πρόωση, συνδυάζοντας υβριδική λειτουργία και δυνατότητα προσαρμογής σε ευρύ φάσμα πτητικών συνθηκών. Ο κινητήρας APEX είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού του ιδρυτή της LEXION, Ιωάννη Αλεξόπουλου, με στρατηγικές συνεργασίες, μεταξύ άλλων με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και τη στήριξη ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, η LEXION έχει πλέον περάσει στη φάση υλοποίησης της τεχνολογικής της στρατηγικής.
Το φιλόδοξο όραμα της LEXION είναι η ανάπτυξη ενός πλήρως επαναχρησιμοποιούμενου διαστημοπλοίου (spaceplane), το οποίο θα απογειώνεται όπως ένα συμβατικό αεροσκάφος, αξιοποιώντας λειτουργία airbreathing, και στη συνέχεια, έχοντας ξεπεράσει ταχύτητα 5 Mach, θα μεταβαίνει σε λειτουργία πυραύλου για να εξέλθει από την ατμόσφαιρα. Η καινοτόμος αυτή προσέγγιση φιλοδοξεί να μειώσει δραστικά το κόστος πρόσβασης στο διάστημα και να εισάγει ένα νέο μοντέλο εκτόξευσης, πιο κοντά στη λογική των αεροδρομίων: με συχνές, ευέλικτες και χαμηλού κόστους αποστολές.
Αναφερόμενος στην ένταξη της LEXION στο ESA BIC Greece, ο κ. Αλεξόπουλος τονίζει: “Αποτελεί ένα καθοριστικό ορόσημο για την πορεία της εταιρείας. Μας προσφέρει όχι μόνο πολύτιμους πόρους, αλλά και επίσημη αναγνώριση της τεχνολογικής μας πρότασης, ενώ ενισχύει τη δικτύωσή μας με κορυφαίους φορείς της διεθνούς διαστημικής βιομηχανίας” και σχετικά με τον ανταγωνισμό στις διαστημικές εκτοξεύσεις, συμπληρώνει: «Βιώνουμε μια νέα εποχή του space race, όπου η στρατηγική σημασία της παρουσίας στο διάστημα ενισχύεται διαρκώς. Οι δύο βασικές προκλήσεις σήμερα είναι το υψηλό κόστος ανά κιλό φορτίου και η πολυπλοκότητα κάθε αποστολής. Μεγάλες εταιρείες, όπως η SpaceX, επιχειρούν να μειώσουν το κόστος μέσω επαναχρησιμοποιούμενων αλλά τεχνικά περίπλοκων πυραύλων, ενώ νεοφυείς επιχειρήσεις εστιάζουν στην απλοποίηση για μεγαλύτερη ευελιξία. Η δική μας τεχνολογική προσέγγιση, με εκκίνηση σε λειτουργία airbreathing και μετάβαση σε τροχιά μέσω ενός ενιαίου συστήματος πρόωσης, εξαλείφει την ανάγκη για πολλαπλά στάδια. Αυτό συνεπάγεται σημαντική μείωση τόσο του κόστους όσο και της πολυπλοκότητας των logistics — μια πραγματικά ανατρεπτική καινοτομία.”
Στόχος της ομάδας είναι, εντός της επόμενης διετίας, η ολοκλήρωση και δοκιμή ενός πλήρως λειτουργικού πρωτοτύπου του APEX σε πραγματικές συνθήκες. Παράλληλα, εξετάζονται δυνατότητες αξιοποίησης της ίδιας βασικής τεχνολογίας και σε άλλους τομείς, όπως η ναυτιλία, η παραγωγή ενέργειας και η πρόωση αεροσκαφών κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL), επεκτείνοντας έτσι το πεδίο εφαρμογής και τον αντίκτυπο της καινοτομίας.
Το ESA BIC Greece είναι η Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων της ESA στην Ελλάδα. Πρωταρχικός στόχος της θερμοκοιτίδας είναι η ενίσχυση του ελληνικού διαστημικού οικοσυστήματος με την εισαγωγή πέντε νέων επιτυχημένων startups που σχετίζονται με το διάστημα κάθε χρόνο. Το ESA BIC Greece αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου δικτύου διαστημικής καινοτομίας στον κόσμο. Προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υποστήριξης με 50.000€ σε μετρητά, πρόσβαση σε προνόμια ύψους πάνω από 100.000€, επιχειρηματική καθοδήγηση, τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, δικτύωση, εκπαίδευση, δικαίωμα χρήσης του λογότυπου ESA BIC, πρόσβαση σε γραφειακούς χώρους και υποδομές, καθώς και ένα εκτεταμένο δίκτυο περισσότερων από 70 υποστηρικτών.
Το ESA BIC Greece λειτουργεί από το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και περισσότερων από 70 άλλων οργανισμών που έχουν προσδιορίσει τη δημιουργία του ESA BIC Greece ως βασικό στοιχείο στο σχέδιο ανάπτυξης της Ελληνικής Διαστημικής Βιομηχανίας.
Το ESA BIC Greece δεν είναι μόνο απαραίτητο για την υποστήριξη επιχειρηματιών και startups από την ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής ιδέας έως την πλήρη εμπορευματοποίηση, αλλά στηρίζει επίσης τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την ενίσχυση του διαστημικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα, συμβάλλει στις εθνικές στρατηγικές καινοτομίας και διαστήματος, ενθαρρύνει την περαιτέρω υιοθέτηση διαστημικών υπηρεσιών, υποστηρίζει τη μεταφορά τεχνολογιών από ή προς τον διαστημικό τομέα, και δημιουργεί θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.esa-bic.gr.