Σε «ΒΒΒ» από «ΒΒΒ-» αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, με σταθερές τις προοπτικές, επειδή όπως υποστηρίζει εξακολουθεί να παρουσιάζει δημοσιονομική πειθαρχία.
Τρεις από τους πέντε αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ οίκους αξιολόγησης – έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα εντός της επενδυτικής βαθμίδας.
DBRS και Scope βαθμολογούν ήδη την ελληνική οικονομία με «ΒΒΒ», δηλαδη μία βαθμίδα υψηλότερα από το τελευταίο «σκαλοπάτι» της επενδυτικής διαβάθμισης, με σταθερό το outlook. Από την άλλη, Moody’s και Fitch έχουν το ελληνικό αξιόχρεο μια βαθμίδα παρακάτω, «Baa3» και «ΒΒΒ-» αντίστοιχα (σταθερό outlook), με τον οίκο Moody’s να είναι ο τελευταίος που ανέβασε την ελληνική οικονομία στο investment grade, στις 14 Μαρτίου 2025.
Το επόμενο «ραντεβού» του ελληνικού αξιόχρεου είναι για τις 16 Μαΐου και την «ετυμηγορία» από τον οίκο Fitch.
H S&P θεωρεί ότι το «σταθερό outlook» εξισορροπεί την αναβάθμιση των οικονομικών και δημοσιονομικών προoπτικών της Ελλάδας έναντι των υψηλών αποθεμάτων εξωτερικού και δημόσιου χρέους.
- «Θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε τις αξιολογήσεις εάν οι εξωτερικές ανισορροπίες της Ελλάδας βελτιωνόταν ουσιαστικά, επισημαίνει.
- Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν βλέπαμε μείωση της εξάρτησης της οικονομίας από τις εισαγωγές.
- Θα μπορούσαμε επίσης να αναβαθμίσουμε την Ελλάδα εάν βλέπαμε σημαντική μείωση του εξωτερικού χρέους, μεγάλο μέρος του οποίου είναι οφείλεται στον δημόσιο τομέα (ESM κ.τλ.)
Θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις αξιολογήσεις εάν η δημοσιονομική απόδοσητης Ελλάδας επιδεινωθεί ουσιαστικά»
Η Ελλάδα ξεπέρασε σημαντικά τους δημοσιονομικούς στόχους της για το 2024.
Υπολογίζουμε ότι η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 3,5% του ΑΕΠ το 2024, που ισοδυναμεί με καθαρό πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.
Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τον αρχικό προϋπολογισμό για 2,1% του ΑΕΠ.
Αποδίδουμε μέρος της υπεραπόδοσης στην υποεκτέλεση των προγραμματισμένων επενδύσεων, η οποία είναι πιθανό να αντιστραφεί το 2025.
Ωστόσο, η υπέρβαση σε ότι αφορά τις προσπάθειες φορολογικής συμμόρφωσης υποστήριξε για άλλη μια φορά την υπεραπόδοση εσόδων και αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να υποστηρίζει την οικονομία φέτος.
Η δημοσιονομική τροχιά είναι καλά »εξασφαλισμένη».
Προβλέπουμε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα κατά μέσο όρο 2,7% του ΑΕΠ για την περίοδο 2025-2028.
Μετά από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, το νέο υπουργικό συμβούλιο παραμένει επικεντρωμένο στη δημοσιονομική σύνεση.