Οι δασμοί Τραμπ απειλούν με μεγάλο “σοκ ζήτησης” την ευρωζώνη, προειδοποιεί o Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο Γιάννης Στουρνάρας σημειώνει πως ο εμπορικός πόλεμος θα πλήξει τόσο την ανάπτυξη όσο και τον πληθωρισμό.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η απόφασή του για ευρείς δασμούς κινδυνεύουν να προκαλέσουν ένα μεγάλο «αρνητικό σοκ ζήτησης» στην ευρωζώνη την ώρα που η ΕΚΤ προετοιμάζεται για την επόμενη απόφασή της για τα επιτόκια αργότερα αυτόν τον μήνα.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο επικεφαλής της κεντρικής μας τράπεζας, προειδοποίησε ότι ο επικείμενος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα επηρεάσει σοβαρά την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.
- «Ένα σημαντικό αρνητικό πλήγμα στην ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει τη δραστηριότητα σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα, συμπαρασύροντας και τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο μας»
Το σοκ αυτό έρχεται σε μια περίοδο όπου οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ήδη «μέτριες» και ο πληθωρισμός κινείται εντός της πορείας για τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.
Η ΕΚΤ έχει προγραμματίσει την επόμενη απόφασή της για τα επιτόκια στις 17 Απριλίου.
Τον Μάρτιο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είχε προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα εμπορικό πόλεμο, εξαιτίας των αντίμετρων της ΕΕ και της αποδυνάμωσης του ευρώ.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, πάντως, διαφοροποιήθηκε από αυτή την εκτίμηση, λέγοντας πως οι δασμοί «είναι σαφώς ένα αποπληθωριστικό μέτρο» για την ευρωζώνη.
Τόνισε ότι τα προστατευτικά μέτρα των ΗΠΑ είναι «χειρότερα από ό,τι αναμενόταν» και έχουν δημιουργήσει «πρωτοφανή» παγκόσμια πολιτική αβεβαιότητα, που βαραίνει την οικονομική δραστηριότητα.
Αναλυτές και επενδυτές επισημαίνουν ότι οι δηλώσεις Τραμπ ενισχύουν την πιθανότητα μιας νέας μείωσης επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα.
Η JP Morgan, η οποία μέχρι πρόσφατα προέβλεπε σταθερότητα, τώρα αναμένει μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Απρίλιο, και ακόμη δύο μειώσεις τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.
Την ίδια πρόβλεψη έκανε και η Goldman Sachs την Παρασκευή.
Όταν ρωτήθηκε αν η κατάσταση δικαιολογεί μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, ο Στουρνάρας απέφυγε να απαντήσει.
- Επεσήμανε πάντως ότι, ενώ είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αντίκτυπος των δασμών, η αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της ευρωζώνης θα μπορούσε να κυμανθεί «μεταξύ 0,5 και 1 ποσοστιαίας μονάδας».
Τον Μάρτιο, η ΕΚΤ είχε ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2025 στο 0,9%.