του Δημήτρη Τζάνα, Συμβούλου Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Αν και έχουν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές χρονιές, από το 2021 ώς το 2024, το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να καταγράψει, το 2025, και πέμπτη! Με την κίνηση του Γενικού Δείκτη, μέσα στη χρονιά, να καταγράφει ασύμμετρη πορεία, καθώς το ξεκίνημα της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ διαμορφώνει νέα δεδομένα και ένα αχαρτογράφητο διεθνές περιβάλλον.
Έτσι, ο νέος πρόεδρος επέβαλε δασμούς σε προϊόντα τρίτων χωρών, αλλά σύντομα ανέβαλε την εφαρμογή τους. Ζητεί να παραχωρηθεί στις ΗΠΑ η διώρυγα του Παναμά και η Γροιλανδία και απαιτεί από τον πρόεδρο της Ουκρανίας να διαθέσει σπάνιες γαίες στις ΗΠΑ για να συνεχίσει να υποστηρίζει τη χώρα. Διαμορφώνονται, επομένως, συνθήκες που, σε πρώτη ανάγνωση, προκαλούν ανησυχίες σε σχέση με τη διαμόρφωση γεωπολιτικών αναταράξεων.
Ωστόσο, το ελληνικό αφήγημα έχει πολλά θετικά στοιχεία:
- Η ΤτΕ προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ για το 2025 θα φτάσει το 2,5%, ενώ διεθνείς οίκοι, όπως η UBS, είναι ακόμη πιο αισιόδοξοι. Θα είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης καταναλωτικής δαπάνης, της επιτάχυνσης των επενδύσεων και των αυξημένων τουριστικών εισπράξεων που πιθανολογούνται για το 2025.
- Προοπτική για περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών των εισηγμένων εταιρειών, σύμφωνα με το guidance των διοικήσεων, αλλά και των αναλυτών. Η βελτίωση θα αφορά τον κύκλο εργασιών, τη λειτουργική κερδοφορία, αλλά και τα καθαρά κέρδη, σε αρκετές δε περιπτώσεις εταιρειών θα αφορά και τα τρία μεγέθη. Το μέσο P/E, με βάση τις προβλέψεις για το 2025, θα είναι μονοψήφιο (8-9 περίπου), ενώ οι χρηματικές διανομές που αναμένονται με βάση την κερδοφορία του 2024 θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. και θα διαμορφώσουν μέση μερισματική απόδοση πάνω από το 5%. Ο τραπεζικός κλάδος θα ηγηθεί της διαδικασίας βελτίωσης των μεγεθών του από κοινού με πολλούς ακόμη κλάδους (κατασκευές, εταιρείες πληροφορικής, εταιρείες δομικών υλικών, μεταλλουργικές, τροφίμων, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, αξιοποίησης ακινήτων κ.ο.κ.). Ταυτόχρονα, οι πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες που αναμένονται θα αλλάξουν τα δεδομένα για πολλές άλλες εταιρείες.
- Την ελκυστικότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου, που είναι υποτιμημένο σε σχέση με τις διεθνείς αγορές. Στις ΗΠΑ, τo P/E του S&P 500 αγγίζει το 30, αλλά και στην Ευρώπη οι εταιρείες του DAX και του Stoxx 600 διαπραγματεύονται με διπλάσια P/E σε σχέση με του ελληνικού. Την ίδια ώρα, οι ρυθμοί μεγέθυνσης των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών είναι αναιμικοί όταν η Ελλάδα πετυχαίνει τα ξεπερνά το 2%.
- Σχεδόν όλοι οι επενδυτικοί οίκοι έχουν αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία και εντός του 2025 (τον Μάρτιο ή το φθινόπωρο) θα το πράξει και η Moody’s. Επιπλέον, εντός του 2025, η MSCI, βασικός πάροχος δεικτών παγκοσμίως, θα εντάξει σε watch list το ελληνικό χρηματιστήριο, προκειμένου να μεταταγεί στις ανεπτυγμένες αγορές. Η διαδικασία θα οδηγήσει σε αυξημένες ροές κεφαλαίων για ελληνικούς τίτλους είτε από τους παθητικούς επενδυτές που παρακολουθούν τους δείκτες είτε από άλλους διεθνείς επενδυτές.
Ωστόσο, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να έχει και παθογένειες, που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν. Ο νέος κανονισμός λειτουργίας θα βελτιώσει την εμπορευσιμότητα όσων εταιρειών παραμείνουν, λαμβάνοντας μέτρα για τη βελτίωση του χαμηλού τους free float. Χρειάζονται όμως κι άλλες παρεμβάσεις ώστε να μειωθεί η υψηλή εξάρτηση των συναλλαγών από τους διεθνείς επενδυτές και να ενθαρρυνθεί η εισαγωγή σημαντικών ελληνικών εταιρειών στο ΧΑ, για να αντιμετωπιστεί η αυξημένη μεταβλητότητα που καταγράφεται όταν σημειώνονται αναταράξεις στις διεθνείς αγορές εξαιτίας της ελληνικής ρηχότητας.
Η εκπλήρωση του “January Effect” (ανοδικός ο πρώτος μήνας, με τις τράπεζες να υπεραποδίδουν με το 10% που κατέγραψαν) επιτρέπει αισιοδοξία για τη συνέχεια, σε καμία ωστόσο περίπτωση τη βεβαιότητα για θετική συνέχεια όταν η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται από έναν απρόβλεπτο πρόεδρο.
Το ελληνικό χρηματιστήριο, ωστόσο, έχει τις προϋποθέσεις να ξεχωρίσει και το 2025, με την πιθανότητα ο Γενικός Δείκτης να οδηγηθεί πάνω από τις 1.600 μονάδες.