• Οι επιχειρήσεις θεωρούν τις κυβερνοεπιθέσεις, ειδικά τις παραβιάσεις δεδομένων, ως τη μεγαλύτερη ανησυχία τους για το έτος που έρχεται (38% των συνολικών απαντήσεων).
  • Η διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας παραμένει στη 2η θέση (31%), ενώ οι φυσικές καταστροφές κατατάσσονται στην 3η θέση. Η στενά συνδεδεμένη απειλή της κλιματικής αλλαγής είναι ο μεγαλύτερος «ανερχόμενος» κίνδυνος σε σύγκριση με το 2024, ανεβαίνοντας από την 7η στην 5η θέση.
  • Η γεωπολιτική αστάθεια, ο αντίκτυπος των κυβερνητικών και κανονιστικών αλλαγών, καθώς και ο φόβος εμπορικών πολέμων παραμένουν ψηλά στην ατζέντα των επιχειρήσεων.
  • Στην Ελλάδα, οι φυσικές καταστροφές παραμένουν ο κορυφαίος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις (44%), ενώ η κλοπή, η απάτη και η διαφθορά εμφανίζονται πρώτη φορά στην έρευνα, με ποσοστό 11%

Οι κυβερνοεπιθέσεις, όπως παραβιάσεις δεδομένων ή επιθέσεις ransomware, και διακοπές λειτουργίας συστημάτων IT, όπως το περιστατικό της CrowdStrike, αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως το 2025, σύμφωνα με την έκθεση Allianz Risk Barometer. Η διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας παραμένει επίσης κύρια ανησυχία για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση. Μετά από μία ακόμη χρονιά έντονων φυσικών καταστροφών το 2024, η συγκεκριμένη απειλή διατηρείται στην 3η θέση. Η επίδραση μιας χρονιάς που χαρακτηρίστηκε από πολλαπλές εκλογές, η ενίσχυση των γεωπολιτικών εντάσεων και η πιθανότητα εμπορικών πολέμων κατατάσσουν τις αλλαγές στη νομοθεσία και τη ρύθμιση στην 4η θέση της λίστας των μεγαλύτερων κινδύνων. Η κλιματική αλλαγή πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη άνοδο στην κατάταξη του Allianz Risk Barometer φέτος, ανεβαίνοντας από την 7η στην 5η θέση – την υψηλότερη θέση που έχει καταλάβει στα 14 χρόνια του θεσμού.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι μεσαίου μεγέθους και μικρότερες εταιρίες θεωρούν τις κυβερνοεπιθέσεις ως τον υπ’ αριθμόν 1 επιχειρηματικό κίνδυνο. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις υπόλοιπες θέσεις της κατάταξης. Οι μικρότερες επιχειρήσεις ανησυχούν περισσότερο για πιο τοπικούς και άμεσους κινδύνους, όπως η συμμόρφωση με τους κανονισμούς, οι μακροοικονομικές εξελίξεις και η έλλειψη δεξιοτήτων. Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι κίνδυνοι που απασχολούν τις μεγαλύτερες εταιρίες αρχίζουν πλέον να επηρεάζουν και τις μικρότερες επιχειρήσεις. Η κλιματική αλλαγή, οι πολιτικοί κίνδυνοι και η βία ανεβαίνουν στην κατάταξη για αυτές τις εταιρίες.

Στην Ελλάδα, οι φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες, καταιγίδες, πυρκαγιές) παραμένουν ο κορυφαίος κίνδυνος, με ποσοστό 44%. Ακολουθούν οι κυβερνοεπιθέσεις με 33% στη δεύτερη θέση, ενώ η κλιματική αλλαγή και οι αλλαγές στη νομοθεσία και τους κανονισμούς καταλαμβάνουν την τρίτη θέση, με ποσοστό 30% και οι δύο. Σημαντική είναι η άνοδος των κινδύνων από πυρκαγιές και εκρήξεις (22%) και από διακοπές στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την αλυσίδα εφοδιασμού (15%). Αντίθετα, οι πολιτικοί κίνδυνοι και η ενεργειακή κρίση σημειώνουν μείωση σε σχέση με το 2024, ενώ η κλοπή, η απάτη και η διαφθορά κάνουν την εμφάνισή τους στην έρευνα, με ποσοστό 11%.

Η Vanessa Maxwell, Chief Underwriting Officer της Allianz Commercial, σχολιάζει: «Το 2024 ήταν μια εξαιρετική χρονιά όσον αφορά στη διαχείριση κινδύνων, και τα αποτελέσματα του ετήσιου Allianz Risk Barometer αντικατοπτρίζουν την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις παγκοσμίως. Αυτό που ξεχωρίζει φέτος είναι η διασύνδεση των κορυφαίων κινδύνων. Η κλιματική αλλαγή, οι αναδυόμενες τεχνολογίες, οι κανονιστικές ρυθμίσεις και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συνδέονται όλο και περισσότερο, δημιουργώντας ένα περίπλοκο δίκτυο αιτίων και συνεπειών. Οι επιχειρήσεις πρέπει να υιοθετήσουν μια ολιστική προσέγγιση απέναντι στη διαχείριση κινδύνων και να επιδιώκουν συνεχώς την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους, ώστε να ανταποκριθούν σε αυτούς τους ταχέως εξελισσόμενους κινδύνους».

Οι κίνδυνοι από κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται με την ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας
Οι κυβερνοεπιθέσεις (38% των συνολικών απαντήσεων) κατατάσσονται ως ο σημαντικότερος κίνδυνος παγκοσμίως για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά – και με μεγαλύτερη διαφορά από ποτέ (7 ποσοστιαίες μονάδες). Πρόκειται για την κορυφαία απειλή σε 20 χώρες, όπως η Αργεντινή, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Πάνω από το 60% των ερωτηθέντων ανέφεραν τις παραβιάσεις δεδομένων ως τη μεγαλύτερη κυβερνοαπειλή για τις εταιρίες, ενώ ακολουθούν οι επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές και φυσικά περιουσιακά στοιχεία με ποσοστό 57%.

Περισσότερα στο insuranceworld.gr