Η πλειοψηφία των ανθρώπων που ασχολούνται με τις επενδύσεις βλέπουν τις τιμές των μετοχών να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν. Για να φτάσουμε ωστόσο σε αυτό το σημείο, συνηγορούν μια σειρά από παράγοντες που τις επηρεάζουν.

Μια πιο απλοϊκή προσέγγιση για να αντιληφθεί κανείς το γιατί επηρεάζονται οι τιμές των μετοχών, έχει να κάνει με τα προγνωστικά στοιχήματος και τις αποδόσεις. Λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Υποχωρούν, ή αυξάνονται ανάλογα με το τι συμβαίνει.

Παρακάτω, θα εστιάσουμε σε οκτώ σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις κινήσεις των μετοχών.

Επιδόσεις της εκάστοτε εταιρίας

Ο πιο απλοϊκός και συνάμα πιο λογικός παράγοντας που επηρεάζει την τιμή των μετοχών. Δεδομένα, όταν μια εταιρία πηγαίνει καλά έχει αυξημένα κέρδη. Αυτό για τις μετοχές της δημιουργεί και θετικές προοπτικές. Πράγμα που σημαίνει πως περισσότεροι επενδυτές θα ασχοληθούν με την εταιρία. Θα επενδύσουν και θα ανεβάσουν την τιμή της μετοχής της. Και φυσικά ισχύει και το αντίθετο. Όταν μια εταιρία δεν πάει καλά, η πλειοψηφία των επενδυτών της απομακρύνονται και η τιμή της μετοχής της πέφτει.

Οικονομικοί δείκτες και μακροοικονομικό περιβάλλον

Δείκτες όπως το ΑΕΠ, η ανεργία και ο πληθωρισμός επηρεάζουν το γενικό κλίμα της αγοράς και δείχνουν μια τάση για το που αυτή κινείται. Παράλληλα όπως κάναμε παραπάνω το συσχετισμό με τις αποδόσεις στο στοίχημα, έτσι και εδώ. Όπως λειτουργεί το ρεπορτάζ για τις αποδόσεις, λειτουργεί και σε αυτή την περίπτωση με τις μετοχές. Θετικές οικονομικές ειδήσεις μπορούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ αρνητικές ειδήσεις μπορεί να τους κάνουν πιο επιφυλακτικούς.

Πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις

Ένα ακόμα κομμάτι που παίζει σημαντικό ρόλο. Οι αγορές επηρεάζονται άμεσα με τις αλλαγές στα πολιτικά και τα γεωπολιτικά. Οι αλλαγές στην πολιτική σκηνή, όπως εκλογές ή νέες νομοθεσίες, καθώς και τα διεθνή γεγονότα, έχουν άμεσο αντίκτυπο στο πως κινείται η αγορά. Για παράδειγμα, μια εμπορική συμφωνία μπορεί να ενισχύσει συγκεκριμένους κλάδους, ενώ μια οικονομική κρίση αντίστοιχη εκείνης που βίωσε η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει τεράστια αβεβαιότητα. Άρα και λιγότερο ενδιαφέρον.

Προσφορά και ζήτηση

Φυσικά, βασικός παράγοντας στη διαμόρφωση των τιμών των μετοχών, είναι και η βασική αρχή της αγοράς: Όταν πολλοί θέλουν να αγοράσουν μια μετοχή, η τιμή της ανεβαίνει. Όταν πολλοί θέλουν να πουλήσουν, η τιμή πέφτει. Αυτό επηρεάζεται άμεσα από τις προσδοκίες των επενδυτών και τις τάσεις της αγοράς. 

Επιτόκια και νομισματική πολιτική

Είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς πως δουλεύει αυτή η παράμετρος. Τα επιτόκια επηρεάζουν το κόστος δανεισμού και τις αποδόσεις άλλων επενδύσεων. Όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά, οι μετοχές γίνονται πιο ελκυστικές, καθώς οι επενδυτές αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις. Αντίθετα, υψηλά επιτόκια μπορεί να μειώσουν το ενδιαφέρον για μετοχές. 

Ψυχολογία επενδυτών και φήμες

Η ψυχολογία των επενδυτών παίζει μεγάλο ρόλο. Φήμες ή ειδήσεις, ακόμα και αν δεν είναι επιβεβαιωμένες, μπορούν να προκαλέσουν μαζικές αγορές ή πωλήσεις, επηρεάζοντας τις τιμές. Η αντίληψη και οι προσδοκίες συχνά υπερισχύουν των πραγματικών δεδομένων.

Νέες τεχνολογίες και καινοτομία

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τις τάσεις της αγοράς, είναι το πόσο εξελίσσεται μια εταιρία. Κατ’ επέκταση και το προϊόν της. Για παράδειγμα, οι εταιρίες που πρωτοπορούν σε νέες τεχνολογίες, ή παρουσιάζουν καινοτόμα προϊόντα πιθανότατα θα δουν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν, καθώς οι επενδυτές προβλέπουν μελλοντική ανάπτυξη και κέρδη.

Συναλλαγματικές ισοτιμίες

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι αγορές συνδέονται πλέον άμεσα μεταξύ τους. Τι σημαίνει αυτό; Πως οι μεταβολές στις μεγάλες οικονομίες, ή μια αλλαγή στις συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορεί να επηρεάζει πολύ άμεσα τις τιμές των μετοχών. Πόσο μάλλον αν μιλάμε για τις εταιρίες που έχουν διεθνή παρουσία.

Γενικότερα πάντως, αυτό που θα πρέπει να κρατήσετε είναι πως οι τιμές των μετοχών επηρεάζονται από ένα μίγμα παραγόντων. Επηρεάζονται από την απόδοση μιας εταιρείας, μέχρι και τις παγκόσμιες εξελίξεις. Για τους επενδυτές, η κατανόηση αυτών των παραγόντων είναι κλειδί για τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων.