Ούτε 1 ούτε 2 αλλά σχεδόν 3,3 δισ. ευρώ υπολογίζεται η συνολική αξία των πηγών χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων, μεγάλων, καθώς και νεοσύστατων επιχειρήσεων που θα ενεργοποιηθεί εντός του 2025.
Ήδη έχουν προγραμματιστεί προσκλήσεις ενίσχυσης των επενδύσεων, τόσο από τον Aναπτυξιακό Nόμο όσο και από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021 -2027».
Σημαντική συμμετοχή σε αυτήν την κινητοποίηση για την κάλυψη του επενδυτικού κενού θα έχουν ο εγχώριος τραπεζικός τομέας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αλλά και ιδιώτες που θα επενδύσουν σε ταμεία συμμετοχών.
Στα κίνητρα περιλαμβάνονται και οι φορολογικές απαλλαγές.
- Η έγκαιρη και επιτυχής ενεργοποίηση της νέας γραμμής ρευστότητας αποτελεί προτεραιότητα για τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και στοίχημα για τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς, Τάκη Θεοδωρικάκο και Νίκο Παπαθανάση, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη σχετική ευθύνη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το νέο έτος θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα επενδυτικά σχέδια μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο μπορούν να αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο και να δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Άλλωστε, η πρόσφατη διεύρυνση των δραστηριοτήτων που θα εντάσσονται στις εμβληματικές επενδύσεις, όπως ο ναυπηγικός τομέας και οι κρίσιμες πρώτες ύλες, αυτόν τον στόχο υπηρετούν.
Βαρύτητα θα δοθεί και στις παραμεθόριες, αλλά και στις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι θα μείνουν εκτός ενισχύσεων οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς όλοι οι πόροι που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) αφορούν αποκλειστικά αυτές.
Επίσης, θα μπορούν να κάνουν χρήση των καθεστώτων του αναπτυξιακού νόμου, αξιοποιώντας τα κίνητρα των επιχορηγήσεων -κάτι που δεν προβλέπεται για τις μεγάλες επιχειρήσεις- και τις φορολογικές απαλλαγές.